Situacija ozbiljna

Društvene mreže sve više postaju alat za teroriste

Foto: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL
Društvene mreže sve više postaju alat za teroriste
08.10.2015.
u 06:15
Traje dvodnevni seminar OESS-a u Bukureštu o slobodi medija i protuterorističkoj politici
Pogledaj originalni članak

Gdje prestaje sloboda izražavanja, a počinje ugrožavanje sigurnosti i obrnuto posebice u današnjem svijetu u kojemu su terorističke prijetnje postale svakodnevica - pitanje je na koje odgovor nisu mogli ponuditi ni sudionici dvodnevnog seminara 'Medijska sloboda i odgovornosti u kontekstu protuterorističke politike' koji se dva dana održava u Bukureštu, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Društvene mreže

Facebook, koji je uz Twitter najutjecajnija društvena mreža na kojoj je svakodnevno aktivno 890 milijuna ljudi, postao je istodobno poligon za novačenje ekstremista i terorista, dogovaranje počinjenja kaznenih djela, a s druge strane uprave ovih kompanija nastoje razvijati platforme kako bi protuekstremističkim narativom odvratili mlade ljude od takvih poteza. Predstavnica kompanije Facebook Gabriella Cseh 
izjavila je kako na Facebooku, koji je prerastao nacionalne okvire, nitko ne može podržati, slaviti terorističke akcije ili organizacije ili objaviti sadržaj koji bi bio takvog karaktera. No, s druge, predstavnici pojedinih država i institucija su ustvrdili kako je u ovome slučaju velika praznina između teorije i realnosti.

Najbolji je primjer ponudila Arbana Xharra, novinarka dnevnog lista Zeri iz Kosova, čiji se život i njezine obitelji pretvorio u pakao zbog izvješćivanja o povezanosti lokalnih imama i radikalnih skupina s novačenjem mladih ljudi i odlazaka u redove terorista. Preko Facebook mreže joj je prijećeno smrću, njezina fotografija je objavljivana s pozivom na linč. Ona je posvjedočila kako je proteklo jako puno vremena za uklanjanje fotografija. Zbog osobne hrabrosti, ove je godine proglašena za jednu od žena hrabrosti te joj je prva dama Michelle Obama uručila ovo međunarodno priznanje. 
Sudionici savjetovanja u glavnom rumunjskom gradu upozorili su, međutim, kako se pri provedbi mjera sigurnosti moraju zajamčiti i ljudska prava koja pozivaju na slobodu govora i slobodu medija. 


Sloboda govora

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović istaknula je kako su ljudska prava temelji OESS-a, ali i da se u brojnim zemljama članicama ne poštuju. 
"Nema pune sigurnosti bez punog poštovanja ljudskih prava. Zbog postupaka pojedinih država koje to pravdaju pitanjima sigurnosti, mediji su često na drugoj strani i oštro ih kritiziraju", rekla je Mijatović. 
Misija OESS-a je pokrenula posebnu akciju "Ujedinjeni protiv nasilnog ekstremizma" pod čijim se i okriljem održava stručni seminar na kojemu sudjeluju brojni predstavnici medija, državnih i nevladinih institucija. Cilj ove akcije je na različite načine spriječiti ljude da se priključuju terorističkim organizacijama i akcijama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.