nakon odluke u rh

Dodik: RS će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj

Foto: RANKO CUKOVIC/REUTERS/PIXSELL
Dodik: RS će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj
13.11.2018.
u 17:24
Pogledaj originalni članak

Republika Srpska će poduzeti sve aktivnosti na zaštiti svoje imovine u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje da prokomentira informaciju da je Hrvatska počela primjenu izmjena i dopuna Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je hrvatski Sabor usvojio u svibnju, a koji resornom ministarstvu omogućava da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i nekretnine za koje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, Dodik je rekao da je Hrvatska u obvezi provesti sporazum koje su bivše republike SFRJ postigle, a koji kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koja su imali na dan 31. prosinca 1990. godine, javlja Srna.

"Svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim. Raspolaganje tuđom imovinom, što namjerava uraditi Hrvatska, samo bi bespotrebno zakompliciralo odnose u regiji", istaknuo je predsjednik RS.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnina na Jadranu.

Na popisu je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske, čiji su vlasnici poduzeća iz Srbije i BiH, a u zakup se daju na 30 godina.

I prije nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i BiH jer to u praksi znači da državnu imovinu pravnih osoba iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.