Parlament BiH dočekao Mogherini usvajanjem izjave, a ona poručila da očekuje konkretne reforme

Do kraja ožujka okvirni plan za provedbu potpisane izjave

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Do kraja ožujka okvirni plan za provedbu potpisane izjave
24.02.2015.
u 12:02
Pogledaj originalni članak

Članovi oba doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su jučer izjavu o europskom putu BiH koju su usuglasili članovi državnog Predsjedništva i lideri vodećih političkih stranaka u zemlji. Na tome im je izravno čestitala visoka povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini koja je u obraćanju bh. parlamentarcima kazala kako je ovo povijesni dan za BiH, ali i da je usvajanje izjave tek početak i da ovdašnje političare tek čeka dosta posla. - Ovo je povijesna odluka kojom se opredjeljujete da ćete ispuniti želju bh. građana koji žele da ova zemlja ide naprijed. Vaša zemlja ima veliki potencijal i vrijeme je da ga i sami uvidite. Nemate luksuz da ponavljate pogreške vaših prethodnika, kazala je Mogherini u obraćanju Parlamentu BiH.

EU spreman pomoći

Među prioritete je navela socijalne i ekonomske reforme, povećanje zaposlenosti, veću učinkovitost institucija vlasti na svim razinama. Dodala je kako je BiH zemlja nevjerojatnih različitosti, bogate povijesti i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja ima duboke podjele, što zahtijeva i s njihove strane analizu i uvažavanje. No, tragedija iz devedesetih godina prošlog stoljeća, poručila je europska dužnosnica, ne smije biti prepreka za napredak. EU je spreman pomoći BiH, ali jasno je da je glavna uloga na bh. političarima. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon susreta s povjerenicom Mogherini kazao kako će Predsjedništvo u koordinaciji s ostalim razinama vlasti do kraja ožujka imati grubi okvirni plan aktivnosti za provedbu izjave o europskom putu BiH. - Izjavu o europskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu k EU moramo pretočiti u plan aktivnosti na svim razinama vlasti sukladno ustavnim nadležnostima, te u ovoj godini pokrenuti ekonomske i socijalne reforme, kazao je Čović. Prema njegovim riječima, cilj je da BiH ove godine pokrene potrebne aktivnosti kako bi najdalje 2017. dobila mogućnost postati kandidat za članstvo u Uniji.

Stav europskih institucija

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić očekuje da u idućih mjesec dana BiH dobije pozitivan stav europskih institucija te da potom slijedi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ivanić ističe kako BiH treba raditi na daljnjem napretku k EU te ispunjavanju uvjeta za dobivanje statusa kandidata kojim se otvara prostor i za veliku financijsku pomoć iz Unije. - Kako bi se to dogodilo, prvo se moraju izvršiti ekonomske reforme, odnosno premijeri entiteta i predsjedatelj Vijeća ministara BiH se moraju dogovoriti njihovom sadržaju, kazao je Ivanić. Politički dogovor u BiH uvijek je teško pitanje, što je uostalom pokazao i proces usvajanja izjave, kao i višemjesečni pokušaji da se uspostavi vlast na svim razinama. Na izravan način s podjelama u BiH jučer se upoznala i povjerenica Mogherini, budući da njezinom obraćanju u bh. Parlamentu nisu nazočili zastupnici i izaslanici iz SNSD-a nezadovoljni činjenicom da Šefik Džaferović nije smijenjen s pozicije predsjedatelja Zastupničkog doma.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BR
brodarevac
09:51 25.02.2015.

Ovo je moguće ako Čova dobije ono što traži, to je Čova drži do svoga, al je pitanje da mu samo on ne ostane u ruci. Dobio je na nivou BiH više nego što je zaslužio pa mu se osladilo pa hoće i na svakom nivou. Da mu Bog da pamet i da shvati koliko je glasova osvojio