VJEKOSLAV BEVANDA:

Do entiteta je zašto poplavljeni još 
nisu dobili pomoć

Foto: Zoran Grizelj
Do entiteta je zašto poplavljeni još 
nisu dobili pomoć
16.07.2014.
u 09:10
Donatori će dodijeliti potporu BiH za sanaciju posljedica poplava
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj donatorskoj konferenciji sudjelovat će i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. On najvažnijim smatra da se što prije krene s obnovom kuća, škola i proizvodnih pogona kako bi se stvorili uvjeti za nastavak života.

Kakva su očekivanja od donatorske konferencije?

Najvažnije je da vjerodostojno prikažemo razmjere poplava i ove prirodne nesreće s kojom smo bili suočeni u BiH. Jednako je tako važno da će sve ono što dobijemo kao potporu biti transparentno potrošeno, a imat ćemo i monitoring nad utroškom ovih sredstava. To će sigurno donatori tražiti. To su znači dvije osnovne stvari na kojima moramo položiti ispit u Bruxellesu.

Procijenjene štete od poplava su dvije milijarde, a šef diplomacije Zlatko Lagumdžija najavio je da BiH može očekivati do 180 milijuna eura pomoći. Radi li se o tome iznosu?

Ne možemo očekivati pomoć u iznosu visine šteta i to je svima jasno. No, ja sam ozbiljan i ne bih se želio baviti prognozama. Naprosto zato jer će se donatori nakon izlaganja koje će imati BiH i Srbija opredijeljivati i potpisivati donatorske izjave. Imam informacije iz bilateralnih susreta, ali nije ozbiljno da prije odluke donatora o tome špekuliramo.

Mogu li ove poplave biti prigoda za promjenu razmišljanja o EU, korištenju fondova i općenito integracijama?

Kod nas je u BiH do sada bilo veoma puno spavača i ovo je prigoda da se zahvaljujući inicijativi Slovenije i Francuske otvori ovo pitanje. Najvažnije je za nas da moramo biti vjerodostojni na jednoj strani, a na drugoj da neće biti manipulacija sa sredstvima koja nam budu odobrena.

Jesmo li dovoljno iskoristili fondove EU, mogu li oni biti motor razvoja?

Ja moram reći da je zadovoljavajuće korištenje fondova koji su nam na raspolaganju. Nismo u tome smislu zaostajali. I u ovom slučaju smo imali manipulacije pa se tvrdilo kako će BiH biti u podređenom položaju, a moram reći da je tretman Hrvatske kao članice EU, Srbije i BiH istovjetan. No, građani koji su na najizravniji način osjetili razmjere ovih poplava očekuju da im ta pomoć što prije stigne.

Kada je konačno mogu očekivati?

I osobno sam jako nestrpljiv da se ljudima osiguraju osnovni uvjeti. Ali već imamo prikupljena i aktivirana druga sredstva i sada je do vlasti entiteta, županija, općina da ih što prije distribuiraju. Novac je već na raspolaganju da se krene s obnovom, ali nemojte to pitati predsjedatelja Vijeća ministara, nego one kojima odlazi novac. Novac od MMF-a je otišao entitetima i mi ne možemo utjecati na to hoće li entiteti taj novac potrošiti za poplavljena područja ili će krpati rupe u proračunima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.