Izazov modernoga doba

Djeca provode šest i pol sati u prosjeku pred nekim od ekrana

Djeca provode šest i pol sati u prosjeku pred nekim od ekrana
16.10.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Današnja djeca sve su više opčinjena mobitelima, tabletima i ostalim elektroničkim uređajima i sve to malo-pomalo kod nekih prerasta u pravu ovisnost. To je pokazalo i istraživanje kod djece u dobi od pet do 16 godina, a najzanimljiviji rezultati su oni koji govore o vremenu provedenom pred zaslonima raznih elektroničkih uređaja - računala, televizora (uz TV program ili igraće konzole), mobitela i tableta, piše Večernji list BiH.

Satima pred ekranom

U današnje vrijeme djeca, kako istraživanje pokazuje, dnevno provode više od šest sati (točnije šest i pol sati u prosjeku) pred nekim od navedenih ekrana. Najviše to u prosjeku čine tinejdžeri, posebice dječaci (u prosjeku oko osam sati na dan), dok su pred ekranima najkraće osmogodišnje djevojčice (oko tri i pol sata). Svi su ispitanici kazali kako tijekom tipičnoga radnog tjedna pregledaju sadržaj na internetu, a koriste ga preko laptopa ili stolnoga računala. Na drugom se mjestu našla televizija, a potom radio, novine i časopisi.Usporede li se ovi podaci sa sličnom studijom iz 1995., vidljivo je kako su djeca u posljednjih 20 godina udvostručila vrijeme koje izdvajaju na gledanje u ekrane - tada je prosjek bio oko tri sata. Naravno, devedesetih godina nije bilo uređaja poput tableta, konzola i mobitela, pa se promatrano vrijeme odnosilo samo na gledanje televizijskog sadržaja.Je li u današnje vrijeme, kad smo i privatno i poslovno okruženi računalima, tabletima, pametnim telefonima, realno očekivati od djece i mladih dobi od pet do 17 godina da provedu svega dva sata dnevno ispred ekrana?

Roditelji svakodnevno vode bitke s djecom na nekoliko fronti, uključujući jelo, spavanje, domaću

zadaću ili korištenje elektroničkih uređaja. Iako su svjesni da njihova djeca previše vremena provode “čačkajući” po raznoraznim uređajima, katkada nemaju snage za borbu i uvođenje restrikcija.

Što kaže struka?

Kad je riječ o preporukama stručnjaka, s pravom se pitamo jesu li one realne. Za djecu do dvije godine ne postoje nikakve preporuke, što znači da najmlađi i ne bi trebali provoditi vrijeme uz male ekrane, računala i sl. Djeca od dvije do pet godina ne bi trebala biti ispred ekrana dulje od jednog sata dnevno, dok se za djecu i mlade od pet do 17 godina preporučuje najdulja upotreba od dva sata dnevno. Liječnici smatraju kako ne bi trebalo odbaciti odrednice kad je riječ o propisanim satima korištenja uređaja samo zato što ih se teško pridržavati. Vrijeme provedeno pred ekranima utječe na fizičko, psihičko, socijalno i kognitivno zdravlje djece, a preporuke su temeljene na čvrstim znanstvenim dokazima o utjecajima uređaja na svako od tih područja. Pretjerana upotreba uređaja povezuje se s manjkom fizičke aktivnosti, pretilosti, povišenim krvnim tlakom te ostalim krvožilnim i bolestima srca. Činjenica je da velik broj djece umjesto igranja i ostalih aktivnosti radije izabere sjedenje za računalom uz nezdrave grickalice.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.