DOBRO JE ZNATI

Dijete vam ovako sjedi? Morate odmah reagirati

Dijete vam ovako sjedi? Morate odmah reagirati
26.04.2017.
u 18:30
Većina roditelja ne prepoznaje opasnosti sjedenja u takvom položaju.
Pogledaj originalni članak

Djeca obožavaju sjediti na podu, a sjedenje u tzv. W položaju, s koljenima na podu i petama iza sebe, vrlo je čest odabir položaja mališana.

Iz puzajućeg ili polusjedećeg položaja, djeca se često spuštaju na stražnjicu sa savijenim koljenima i stopalima sa strane stražnjice, dok im koljena padaju u položaj koji upravo podsjeća na izgled slova W. 

Ipak, većina roditelja ne prepoznaje opasnosti sjedenja u takvom položaju.

W položaj vrlo je nepovoljan za razvoj djeteta te bi ga svakako trebalo izbjegavati jer može povećati rizik od nastanka ortopedskih problema, kašnjenja u razvoju posturalne kontrole i stabilnosti te motoričkih sposobnosti.

Kako biste spriječili da dijete sjedi u takvom položaju i onda kada nije pored vas, dijete biste trebali spriječiti u tome da razvije naviku sjedenja u tom položaju. Svakako ga odmah opomenite da promijeni položaj, primjerice, neka sjedi na petama ili stavi obje noge ravno ili u stranu s koljenima na jednoj strani. 

Dugotrajno i često sjedenje u “W položaju” stavlja poseban pritisak i može imati utjecaj na moguće povrede kukova, povrede tetiva, opasnost od unutarnjih rotacija kostiju, povrede stopala. Spriječite to na vrijeme...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.