Bruce Berton

Daytonski sporazum i Ustav BiH nisu švedski stol s kojeg se mogu izabrati elementi koji se nekome sviđaju

Daytonski sporazum i Ustav BiH nisu švedski stol s kojeg se mogu izabrati elementi koji se nekome sviđaju
16.08.2016.
u 09:51
Pogledaj originalni članak

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Bruce Berton izjavio je da OHR pažljivo prati razvoj situacije u vezi s pokrenutom procedurom referenduma o danu RS i "drži sve opcije otvorenim u smislu mandata OHR-a".

Berton u intervjuu za Dnevni Avaz ističe da, tražiti od građana RS da se izjasne o pitanju koje je Ustavni sud BiH već riješio, predstavlja osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Razumijem da ljudi općenito mnogo drže do pitanja koja se tiču praznika i simbola, i mi ne bismo imali ništa protiv službenog dana RS koji bi bio u skladu s Ustavom BiH. No, za nas ovo nije toliko pitanje praznika koliko pitanje vladavine prava i poštivanja ustavnog poretka ove zemlje - naglasio je Berton.

Poručuje kako se pravosnažna odluka Ustavnog suda BiH ne može jednostavno poništiti, a organi vlasti imaju obvezu provesti odluku Suda. Stoga je pozvao organe RS da poštuju osnovne postulate Mirovnog sporazuma, i to ne samo kada to njima odgovara, i da potraže rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom. 

Komentirajući reakciju bošnjačkih političara u vezi sa Srebrenicom i o tome da ne žele biti dio entiteta koji ruši BiH, ovaj američki diplomat ocjenjuje da "nije korisno odgovarati na jedan referendum drugim referendumom, ma koliko netko bio frustriran trenutnom situacijom".

Također, podsjeća da je PIC još 2007. godine dao svoj stav o ovom pitanju, da neće prihvatiti nikakve promjene niti pozive na promjene do kojih bi se došlo kršenjem važećih ustavnih odredbi i zakona.

-Poruka svima jeste da Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH nisu švedski stol s kojeg se mogu izabrati oni elementi koji se nekome sviđaju, a ignorirati oni koji se ne uklapaju u trenutnu političku agendu. Pozivam sve strane da poštuju ustavni poredak BiH i da rade zajedno u interesu svih građana - naglasio je Berton.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.