Obilježavanje 142-ge godišnjice Hercegovačkog ustanka

Danas i sutra u Dračevu podsjećanje na „Munju od Gabele“

Danas i sutra u Dračevu podsjećanje na „Munju od Gabele“
18.06.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući Udruzi mladih sela Dračeva, na čelu s agilnim Boškom Raičem, obilježavanje godišnjica Hercegovačkog ustanka 1875.- 1878. godine postale su redoviti događaji. Ove godine manifestacija će biti dvodnevna, a održat će se danas i sutra, 18. i 19. lipnja, na mjestu izbijanja ustanka kod Kule, Kuline u Dračevu, koja je 2014-.te godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Obilježavanje manifestacije

Dvodnevna manifestacija počet će utrkom čamaca pod nazivom „Neretvom i Krupom kao naši stari“, danas u 13 sati. Novi sadržaj je već u 15 sati kada su na rasporedu skokovi s Kule, dok je u 17 sati na rasporedu treći sportski sadržaj – biciklistička utrka „Od Kule do Kule“. Pobjednici ovih natjecanja dobit će prigodne nagrade.

Na samu 142-gu godišnjicu ustanka u ponedjeljak, 19. lipnja, program će početi svetom misom za žrtve Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. godine u župnoj crkvi, u Dračevu. Nakon mise zadušnice program se nastavlja kod obližnjeg nacionalnog spomenika Rt Kula (Kulina) u Dračevu. Program na Kulini počet će pjesničkom večeri „Munja od Gabele“ uz sudjelovanje desetak hercegovačkih pjesnika. Autor najdojmljivije pjesme inspirirane ustankom i Hercegovinom dobit će nagradu „Kula“, rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Manifestacija će završiti prigodnim programom kojim će se obilježiti pet godina rada Udruge mladih sela Dračevo “Hercegovac”, te zabavnim programom u kojem će nastupiti HKUD „Zora“ iz Struga i Gorice.

Opjevan ustanak

Podsjećamo, znameniti Hercegovački ustanak izbio je 19-og lipnja u Dračevu, napadom ustanika na osmansku posadu na mostu preko rijeke Krupe. Ustanak katolika – Hrvata, u Dračevu i njegovo širenje jugom Hercegovine, bili su inicijalna kapisla za pobune u Istočnoj Hercegovini i Bosni. Rezultat hercegovačkog ustanka bio je Berlinski kongres na kojem su „pokrajine“ Bosna i Hercegovina povjerene na upravu Austro-ugarskoj. Početak ustanka u pjesmi Munja od Gabele“ opjevao je veliki hrvatski pjesnik August Šenova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.