UNDP održao niz obuka

Čuvati okoliš i bolje upravljati zabranjenim kemikalijama u BiH te njihovim otpadom

Čuvati okoliš i bolje upravljati zabranjenim kemikalijama u BiH te njihovim otpadom
20.10.2022.
u 12:07
Pogledaj originalni članak

UNDP BiH je u okviru projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim tvarima (POPs) u industrijskom i sektoru opasnog otpada”, koji financira vlada Švedske, održao niz obuka o upravljanju i odlaganju tih tvari. Cilj ovih obuka je jačanje institucionalnih kapaciteta u zemlji za unaprjeđenje provedbe Stockholmske konvencije o POPs tvarima koju je BiH ratificirala 2010. godine. Vesna Mitrić iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske izjavila je: - Značaj POPs projekta je neupitan i realizacijom cjelokupnog projekta će se unaprijediti oblast upravljanja POPs tvarima, podići svijest zaposlenih u institucijama, ali i građana te tako smanjiti zagađenje životne sredine.”

Obukama je obuhvaćeno šest tematskih oblasti o postupanju s odlaganjem POPs kemikalija i njihova otpada:

  1. Međunarodni pravni sporazumi u sferi zaštite okoliša,
  2. Životni vijek POPs tvari u okolišu,
  3. Procjena zdravstvenog i profesionalnog rizika,
  4. POPs pesticidi i njihov inventar,
  5. Poliklorni bifenili (PCB), industrijske lokacije i remedijacija i
  6. Najbolje raspoložive tehnike i okolišne prakse za POPs tvari.

Azra Bašić, šefica Odjela za upravljanje opasnim otpadom u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, izjavila je: - Važno je istaknuti da se u okviru POPs projekta izrađuje revidirani inventar PCB-a u BiH, a sastoji se od inventara kontaminiranih lokacija i popisa opreme koja sadrži PCB. Procjenjuje se da su u BiH približno 332 tone otpada od PCB, dok je ispitano 29 lokacija koje su potencijalno kontaminirane POPs-om. Izrada revidiranog inventara PCB za BiH je preduvjet za poduzimanje daljnjih koraka na konačnom čišćenju zagađenih lokacija i u tome je njegov najveći značaj.

Obukama koje je organizirao UNDP u BiH u proteklom razdoblju prisustvovala su ukupno 102 državna službenika i službenice iz 36 institucija sa svih razina vlasti u BiH, koji ujedno rade na izradi nužnih zakonskih propisa u ovoj važnoj oblasti. Obuke su proveli stručnjaci Instituta RECETOX, pri Masaryk sveučilištu iz Češke, koji je ujedno i regionalni tehnički centar za provođenje Stockholmske konvencije o POPs tvarima. Katerina Šebkova, stručnjakinja Instituta RECETOX, izjavila je: - Vidim napredak. Bilo bi nužno napredovati i u kreiranju zakonskog i institucionalnog okvira. Znamo da je organizacija vlasti BiH složena, ali nedostatke je moguće prevladati. Rješenja postoje i nema razloga za izgovore.

UNDP BiH će kroz POPs projekt nastaviti pružati podršku vlastima u BiH u prioritizaciji lokacija koje sadrže PCB opasni otpad, posebno imajući u vidu da je globalni rok za ekološko odlaganje ove zabranjene industrijske kemikalije do 2025. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.