posjet malti

Na Otočju sv. Pavla papinski izaslanik i danas moli za budućnost BiH i Hrvata

Na Otočju sv. Pavla papinski izaslanik i danas moli za budućnost BiH i Hrvata
18.02.2019.
u 17:10
“Naš” nuncij Alessandro D’Errico na Malti ugostio Dragana Čovića i prijatelje iz BiH
Pogledaj originalni članak

Malta je među najmanjim, ali po mnogočemu najspecifičnijim državama EU-a i Europe u cjelini. U BiH se o ovoj otočnoj mediteranskoj zemlji malo zna pa će tako mnoge iznenaditi da je bivša britanska kolonija, koja će ove godine obilježiti 55 godina neovisnosti od Velike Britanije, najkatoličanskija država Europe s jednim od najvećih postotaka udjela rimokatolika u stanovništvu na svijetu.

Čović ispunio obećanje

Prema procjeni, oko 98% stanovništva Malte su katolici. U državi postoji oko 360 crkava, što je praktički jedna crkva na 1000 stanovnika.

Odlukom pape Franje dužnost apostolskog nuncija baš u ovoj duboko katoličkoj zemlji, koju samo 300 km dijeli od Afrike, u posljednjih godinu i pol dana obnaša Alessandro D’Errico, koji je prije toga čak 11 godina bio nuncij u Hrvatskoj (pet godina) i BiH (šest godina). Tijekom tog vremena nuncij D’Errico upoznao je naše prostore, ali stekao i mnogo prijatelja u BiH. Jedan od njih, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, ispunio je proteklog vikenda obećanje dano nunciju prilikom njegova odlaska iz BiH. S nekolicinom zajedničkih prijatelja iz BiH posjetio je nuncija D’Errica na Malti i imao privilegiju da mu Papin diplomat bude vodič kroz nevjerojatno bogatu povijesnu i kulturnu baštinu države u kojoj danas živi približno isto katolika koliko i u BiH.

- Za mene je ovo bio jedan velik dan i velika čast vidjeti predsjednika Čovića i moje drage prijatelje. Mojim odlaskom s diplomatske pozicije u BiH naše prijateljstvo nije prestalo i sjetio sam se talijanske poslovice “prijatelji se ne zaboravljaju”. Čim smo se susreli, vratila se ona emocija iz BiH. Prisjetili smo se svih tih godina i događaja i razgovara o boljoj budućnosti BiH i hrvatskog naroda u njoj. Radostan sam što smo proveli dan zajedno i on je pridonio jačanju našeg prijateljstva. Pokušao sam im pokazati i najvažnija mjesta, uključujući tradiciju vjere i kulturu Malte - kazao je nuncij D’Errico. Slične dojmove s Malte nosi i Dragan Čović koji posebno cijeni sve ono što je nuncij tijekom svog mandata u RH i BiH uradio za bh. Hrvate, a za njegovo gostoprimstvo na Malti, nada se, moći će mu uskoro uzvratiti u BiH, u Mostaru. Ističe kako su ovim posjetom dodatno ojačali prijateljstvo s nuncijem.

- Veseli me što smo vikend proveli zajedno s našim prijateljem, našim nuncijem, koji je desetak godina živio s nama i dijelio probleme naših prostora i našeg naroda. Prisjetili smo se zajedničkih uspomena, a posebno mi je drago što sam se uvjerio kako nas on i ovdje, daleko od BiH, drži u srcu i promišlja o svim našim problemima. Informirao sam ga o trenutačnoj situaciji u BiH i tome kako planiramo napraviti iskorak k stabilnosti BiH i EU putu naše domovine i punoj zaštiti jednakopravnosti hrvatskog naroda kroz legitimno predstavljanje - kazao je Čović. Zahvalan je što je imao prigodu upoznati Maltu, koja ima dugu tradiciju kršćanstva. - Gdje god se okrenete na ovom malom prostoru, nalazite tragove Katoličke crkve. Nigdje nisam prepoznao homogeniji katolički prostor kada je u pitanju katolička vjera. Uživali smo s našim domaćinima, a ponešto i naučili - poručio je Dragan Čović na kraju iznimno ugodnog vikenda s “našim” nuncijem na Malti.

Misa na hrvatskom jeziku

U glavnom gradu Malte, Valletti, u nuncijevoj pratnji posjetili smo konkatedralu sv. Ivana Krstitelja koja je tijesno vezana uz malteške vitezove. Misija vitezova bila je štititi Europu i katoličku vjeru od napada osmanskih Turaka, a ova je katedrala sagrađena kao simbol uspjeha. U njezinu muzejskom prostoru pozornost vjernika, ali i velikog broja turista, privlače brojna umjetnička djela svjetskog značaja, uključujući Caravaggiove slike sv. Jeronima i sv. Ivana Krstitelja. Za povijest Malte i kršćanstva u Europi veliki značaj ima i nekadašnja prijestolnica ove otočne države - Mdina, u čijoj blizini je i gradić Rabat u kojem je sjedište Nuncijature. Rabat na arapskom znači “predgrađe”, što je on praktički i bio Mdini u vrijeme kada je bila administrativno i drugo središte Malte. U Rabatu je crkva sv. Pavla, ali, što je još važnije, i spilja u kojoj je sv. Pavao proveo tri mjeseca nakon što se prije 1949 godina na putu iz Svete Zemlje u Rim nasukao uz obale Malte zbog nevremena. Iz te spilje, koja je danas mjesto hodočašća brojnih vjernika, počelo je širenje kršćanstva na Malti.

Sva ova značajna mjesta kršćanske povijesti i duhovnosti, kao i katedralu sv. Pavla u Mdini, obišli smo u pratnji nuncija D’Errica, koji nije krio zadovoljstvo što nas ima prigodu upoznati s povijesnim činjenicama koje nismo znali. Kratki obilazak Malte završili smo u Nuncijaturi svetom misom koju je nuncij D’Errico predvodio na hrvatskom jeziku, šaljući molitve i poruke ohrabrenja Hrvatima i svim drugim građanima BiH.

- Lijepo je što smo mogli zajedno moliti u spilji gdje je živio sv. Pavao tri mjeseca. Za mene je radost i što smo mogli slaviti svetu misu na hrvatskom jeziku. Dvije godine nisam imao prigodu voditi misu na hrvatskom, tako da sam sretan. Malo je reći da je ovo bio jedan lijep dan - kazao je nuncij D’Errico. Cijeli posjet Malti dojmio se i fra Ike Skoke koji ističe kako je iznenađen iako je znao da dolazi u lijepu zemlju s bogatom povijesti i kulturom. - Ugodno sam iznenađen svime onim što sam vidio. Od prirode, odnosa ljudi prema nama, do velikog broja i raznolikosti crkava. Ipak, svakako je najveći dojam na mene ostavio posjet mjestu gdje je sv. Pavao živio tri mjeseca, odakle se počelo širiti kršćanstvo na Malti. To je uistinu poseban doživljaj - istaknuo je fra Iko Skoko. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.