Posjet Matthewa Palmera

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan
09.09.2020.
u 16:42
Pogledaj originalni članak

Članovi kolegija Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Prilikom otvaranja današnjeg susreta predsjedatelj Doma naroda dr. Nikola Špirić istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države važan partner Bosne i Hercegovine pa se u tom svijetlu i posjeta gospodina Palmera u našoj zemlji cijeni kao prilika za otvorenu razmjenu stavova i ideja o aktuelnom trenutku i budućem napretku BiH. Gospodin Špirić je u ime domaćina sastanka naglasio podršku narodu SAD u borbi protiv pandemije koronavirusa te posebnu zahvalnost za pomoć koju ova prijateljska zemlja pruža u borbi protiv koronavirusa u BiH.

Na početku obraćanja, gospodin Palmer je istaknuo da je ova godina, kao godina u kojoj se obilježava 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu. On je dodao da je ovo vrijeme i u kojem odgovorne vlasti naše zemlje trebaju nizom iskoraka na različitim poljima postati poruku svim građanima a prije svega mladima koji odlaze iz BiH da je ovo prosperitetna sredina u kojoj vrijedi ostati i boriti se za ljepšu budućnost.

Izaslanik Palmer naročito je naglašavao zadatke koji se odnose na primjenu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020 – 2023. godine, zatim reformu javnih nabavki, reformu pravosudnog sustava počevši od zakona o Visokom sudskog i tužiteljskom vijeću kao osnovu za povratak povjerenja građana BiH u pravosuđe, provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izmjene Zakona o sukobu interesa, kao i otklanjanje zastoja u radu Međuresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva. Gospodin Palmer danas je naglasio i da je potrebno obratiti pažnju na sigurnost telekomunikacionih mreža kako niti jedan neprovjeren dobavljač ne bi došao u priliku da kompromitira sigurnost cijelog sistema.

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH, iznijeli su tijekom razgovora vlastita i viđenja političkih aktera koje predstavljaju u PSBiH o pomenutim reformskim oblastima dodajući im i potrebu da se intenziviraju aktivnosti koje će rezultirati napretkom ekonomije i zaustavljanjem odljeva mlade i kvalitetne radne snage u zemlje razvijenije demokracije te zaustavljanje vala migracija koji je sve veći problem za BiH.

Međutim, kao osnov za uspjeh tih i svih drugih reformskih procesa naglašena je potreba mnogo intenzivnijeg dijaloga i većeg međusobnog uvažavanja što bi, kako je danas rečeno, neminovno doprinijelo stabilizaciji prilika i napretku Bosne i Hercegovine. U tom procesu akteri iz međunarodne zajednice apostrofirani su kao poželjni partneri međutim još jednom je potcrtano da je ključ svakog napretka Bosne i Hercegovine primarno u rukama domaćih političkih snaga.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.