Okrugli stol o jačanju lokalne samouprave u Čapljini

Cilj je bolja komunikacija i suradnja među mjesnim zajednicama

11.04.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Omalovažavanje i sumnjičenje kao relikt prošlosti, odnosno relikt bivšeg sustava, mjesne zajednice polako se vraćaju u svakodnevni život građana, bio bi jedan od zaključaka okruglog stola koji je održan o temi “Jačanje lokalne samouprave - što bliže građanima to bolje”. Organizatori okruglog stola su bili Berlinski centar za integrativno posredovanje (CSSP) i nevladina organizacija Centar za građansku suradnju iz Livna.

Poboljšanje komunikacije

Kako je kroz raspravu isticano, cilj je poboljšanje komunikacije i suradnje između mjesnih zajednica i u ovom slučaju konkretno, općine Čapljina.

Uvodničari na okruglom stolu “Jačanje lokalne samouprave - što bliže građanima to bolje” bili su: dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, dr. Carla Schraml iz Berlinskog centra za integrativno posredovanje, Zulka Baljak iz Centra za građansku suradnju iz Livna i Željko Bonić, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, uz ostalo, kazao je kako se pokušava stalno unaprijediti rad mjesnih zajednica i svakodnevna interakcija mjesnih zajednica i lokalne vlasti te da je ovo jedan od načina da se čuju neke nove ideje koje se do sada nisu provodile.

Sastanku je prisustvovao i u raspravi sudjelovao i Ante Prskalo, koordinator za mjesne zajednice općine Čapljina, kao i predstavnici mjesnih zajednica Čapljina I., Tasovčići, Trebižat, Višići, Struge - Gorica, Domanovići, Opličići i Lokve.

Dr. Carla Schraml iz Berlinskog centra za integrativno posredovanje istaknula je da je krajnji cilj ove radionice da se ojača komunikacija i koordinacija između mjesnih zajednica i Općine te da će se tim jačanjem ojačati i lokalna samouprava.

Dva seta preporuka

Svakako valja kazati da Centar za građansku suradnju kontinuirano održava sastanke u cilju pomoći mjesnim zajednicama, a ovom prigodom Zulka Baljak, predsjednica ove nevladine organizacije iz Livna, istaknula da se razgovaralo o dva seta preporuka koje bi unaprijedili rad mjesnih zajednica u općini Čapljina.

“Općina Čapljina ima dobar mehanizam mjesnih zajednica, a može postati odličan uz uključivanje što više projekata i građana u projekte”, kazala je Baljak.

Kako je na kraju rasprave konstatirano, u idućim mjesecima očekuje se još jedan sastanak o temi jačanja lokalne samouprave i uloge mjesnih zajednica u tom procesu.

Umjesto zaključka, moglo bi se reći kako život u manjim sredinama potiče rad mjesnih zajednica koje danas nisu kao sedamdesetih godina prošloga stoljeća pravne i administrativne jedinice, nego, prije svega, imaju svojevrsnu teritorijalnu strukturu.

Hoće li se proces njihovog zaživljavanja na tome zaustaviti, pokazat će vrijeme.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.