Okrugli stol o jačanju lokalne samouprave u Čapljini

Cilj je bolja komunikacija i suradnja među mjesnim zajednicama

11.04.2017.
u 10:00

Omalovažavanje i sumnjičenje kao relikt prošlosti, odnosno relikt bivšeg sustava, mjesne zajednice polako se vraćaju u svakodnevni život građana, bio bi jedan od zaključaka okruglog stola koji je održan o temi “Jačanje lokalne samouprave - što bliže građanima to bolje”. Organizatori okruglog stola su bili Berlinski centar za integrativno posredovanje (CSSP) i nevladina organizacija Centar za građansku suradnju iz Livna.

Poboljšanje komunikacije

Kako je kroz raspravu isticano, cilj je poboljšanje komunikacije i suradnje između mjesnih zajednica i u ovom slučaju konkretno, općine Čapljina.

Uvodničari na okruglom stolu “Jačanje lokalne samouprave - što bliže građanima to bolje” bili su: dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, dr. Carla Schraml iz Berlinskog centra za integrativno posredovanje, Zulka Baljak iz Centra za građansku suradnju iz Livna i Željko Bonić, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, uz ostalo, kazao je kako se pokušava stalno unaprijediti rad mjesnih zajednica i svakodnevna interakcija mjesnih zajednica i lokalne vlasti te da je ovo jedan od načina da se čuju neke nove ideje koje se do sada nisu provodile.

Sastanku je prisustvovao i u raspravi sudjelovao i Ante Prskalo, koordinator za mjesne zajednice općine Čapljina, kao i predstavnici mjesnih zajednica Čapljina I., Tasovčići, Trebižat, Višići, Struge - Gorica, Domanovići, Opličići i Lokve.

Dr. Carla Schraml iz Berlinskog centra za integrativno posredovanje istaknula je da je krajnji cilj ove radionice da se ojača komunikacija i koordinacija između mjesnih zajednica i Općine te da će se tim jačanjem ojačati i lokalna samouprava.

Dva seta preporuka

Svakako valja kazati da Centar za građansku suradnju kontinuirano održava sastanke u cilju pomoći mjesnim zajednicama, a ovom prigodom Zulka Baljak, predsjednica ove nevladine organizacije iz Livna, istaknula da se razgovaralo o dva seta preporuka koje bi unaprijedili rad mjesnih zajednica u općini Čapljina.

“Općina Čapljina ima dobar mehanizam mjesnih zajednica, a može postati odličan uz uključivanje što više projekata i građana u projekte”, kazala je Baljak.

Kako je na kraju rasprave konstatirano, u idućim mjesecima očekuje se još jedan sastanak o temi jačanja lokalne samouprave i uloge mjesnih zajednica u tom procesu.

Umjesto zaključka, moglo bi se reći kako život u manjim sredinama potiče rad mjesnih zajednica koje danas nisu kao sedamdesetih godina prošloga stoljeća pravne i administrativne jedinice, nego, prije svega, imaju svojevrsnu teritorijalnu strukturu.

Hoće li se proces njihovog zaživljavanja na tome zaustaviti, pokazat će vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije