Stalna poskupljenja

Cijena mlijeka u BiH nastavit će rasti, farmeri nezadovoljni

Cijena mlijeka u BiH nastavit će rasti, farmeri nezadovoljni
31.08.2022.
u 06:59
Pogledaj originalni članak

Na policama trgovina diljem RS-a kupce gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, koje će, prema riječima proizvođača, i dalje rasti s obzirom na to da farmeri traže povećanje otkupne cijene.

Za litru mlijeka u prosjeku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog mjeseca trebala je 1,91 KM, a u srpnju prošle godine 1,44 KM. Statističari su izračunali i da je kilogram tvrdokornog sira u srpnju stajao 17,23, a lani 11,14 KM. Kilogram maslaca u srpnju je dosegao čak 31,26 KM, dok je u istom razdoblju lani stajao 8,74 KM manje. Vlasnik bijeljinske mljekare "Dule" Duško Cvjetinović rekao je za Glas Srpske kako otkupna cijena raste svaki mjesec.

- Sada se kreće od 0,68 KM do 0,80 KM po litri, u ovisnosti o kvaliteti, a idući mjesec mislim da će biti i veća. Mlijeko je najslabije kvalitete u posljednjih 20 godina - tvrdi Cvjetinović.

Dodao je i kako farmeri smanjuju proizvodnju, zbog čega se teško dolazi do sirovine. Vlasnik bilećke mljekare "Pađeni" Nenad Vukoje kaže da je otkupna cijena litre mlijeka povećana za oko 30% u odnosu na prethodnu godinu i sada se kreće od 0,70 KM pa naviše. Kaže kako je moralo doći do korekcije i na policama trgovina, a taj trend bit će nastavljen.

- Kada se prije uspoređivalo litru vode i litru mlijeka na polici, cijena je bila približno ista. Međutim, to je prošlost jer će cijene u idućem razdoblju vjerojatno ići gore - rekao je. S druge strane, farmeri nisu zadovoljni otkupnom cijenom.

- Kilogram koncentrata je 1,20 KM, a otkupna cijena mlijeka po litri 0,80 KM. Ništa dalje ne treba pričati, sve je jasno - rekao je predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a Vladimir Usorac. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.