za neophodne terapije

Čeka se zeleno svjetlo: Dozvoliti uvoz lijekova putem pošiljki

Foto: Thinkstock
Čeka se zeleno svjetlo: Dozvoliti uvoz lijekova putem pošiljki
08.05.2020.
u 10:17
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo civilnih poslova u Vijeću ministara BiH dostavilo je entitetskim ministarstvima i nadležnoj ustanovi u Brčko distriktu prijedlog da se za vrijeme epidemije koronavirusa dozvoli u manjim količinama uvoz lijekova putem poštanskih pošiljki kako bi pacijenti dobili neophodnu terapiju.

– Ministarstvu civilnih poslova Uprava za neizravno oporezivanje BiH dostavila je prijedlog odluke o uvozu lijekova u poštanskim pošiljkama za potrebe individualnog liječenja. Prijedlog ove odluke kreiran je s namjerom određivanja pravnog okvira za uvoz lijekova fizičkim osobama kojima je lijek potreban – piše u odgovoru Ministarstva civilnih poslova na pitanje Avaza u vezi s blokiranim pošiljkama lijekova na carinamama.

Lijekovi bi, kako je navedeno u odgovoru, pristizali u poštanskim pošiljkama osobama na teritorij BiH, a na prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se liječe.

Iz Ministarstva su pojasnili kako su svjesni da nekim pacijentima nedostaju neophodni lijekovi prema terapijama koje imaju, te su u skladu s propisima uputili prijedlog odluke entitetskim ministarstvima zdravstva i odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta kako bi dali mišljenje na sadržaj odluke.

Ured ministra civilnih poslova Ankice Gudeljević očekuje da će ubrzo dobiti odgovore na dopise i izražava uvjerenje kako će pozitivna mišljenja, proslijedili u hitnu proceduru Vijeću ministara.

List je podsjetio kako bi sedmogodišnji dječak Tarik Rovčanin, koji boluje od Dravet sindroma, mogao ostati bez lijeka ukoliko u naredna četiri dana, pošiljka koja je blokirana na carini ne bude uručena njegovoj baki Zinaidi Lier, koja je dječakov staratelj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.