za neophodne terapije

Čeka se zeleno svjetlo: Dozvoliti uvoz lijekova putem pošiljki

lijekovi
Foto: Thinkstock
08.05.2020.
u 10:17

Ministarstvo civilnih poslova u Vijeću ministara BiH dostavilo je entitetskim ministarstvima i nadležnoj ustanovi u Brčko distriktu prijedlog da se za vrijeme epidemije koronavirusa dozvoli u manjim količinama uvoz lijekova putem poštanskih pošiljki kako bi pacijenti dobili neophodnu terapiju.

– Ministarstvu civilnih poslova Uprava za neizravno oporezivanje BiH dostavila je prijedlog odluke o uvozu lijekova u poštanskim pošiljkama za potrebe individualnog liječenja. Prijedlog ove odluke kreiran je s namjerom određivanja pravnog okvira za uvoz lijekova fizičkim osobama kojima je lijek potreban – piše u odgovoru Ministarstva civilnih poslova na pitanje Avaza u vezi s blokiranim pošiljkama lijekova na carinamama.

Lijekovi bi, kako je navedeno u odgovoru, pristizali u poštanskim pošiljkama osobama na teritorij BiH, a na prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se liječe.

Iz Ministarstva su pojasnili kako su svjesni da nekim pacijentima nedostaju neophodni lijekovi prema terapijama koje imaju, te su u skladu s propisima uputili prijedlog odluke entitetskim ministarstvima zdravstva i odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta kako bi dali mišljenje na sadržaj odluke.

Ured ministra civilnih poslova Ankice Gudeljević očekuje da će ubrzo dobiti odgovore na dopise i izražava uvjerenje kako će pozitivna mišljenja, proslijedili u hitnu proceduru Vijeću ministara.

List je podsjetio kako bi sedmogodišnji dječak Tarik Rovčanin, koji boluje od Dravet sindroma, mogao ostati bez lijeka ukoliko u naredna četiri dana, pošiljka koja je blokirana na carini ne bude uručena njegovoj baki Zinaidi Lier, koja je dječakov staratelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije