ISPROBAJTE

Brzo i bez pečenja: Fantastično kremasti jafa kolač

Foto
Brzo i bez pečenja: Fantastično kremasti jafa kolač
06.01.2022.
u 17:47
Pogledaj originalni članak

Ukoliko ste ljubitelj kremastih kolača, a pri tome vam je drag i jafa keks te ne želite provoditi mnogo vremena u kuhinji kako biste napravili fantastičnu poslasticu, onda je ovo kolač za vas.

Podloga

300 grama mljevenog keksa

50 grama lomljenog keksa (komadi)

150 – 200 ml soka cijeđene narandže

70 grama margarina

Fil

4 vrećice pudinga od vanilije (4×37 g)

1 l punomasnog mlijeka

200 grama šećera

100 grama tamne čokolade za kuhanje

180 grama margarina

Glazura

200 grama mliječne čokolade

180 ml slatke pavlake.

Još potrebno

dvije kutije jafa keksa (300 grama)

oko 150 ml soka cijeđene narandže (za natapanje keksa).

​Priprema

Prvo kuhati fil. Pomiješati pudinge i šećer i dodati im 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješati. Ostatak mlijeka zagrijati i zakuhati kremu. Odvojiti odmah u odgovarajuću posudu polocinu kreme i dodati 100 grama čokolade za kuhanje i izmiješati da se sva čokolada istopi. Površine krema prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje, piše Minimagazin.info

Podloga - Mljevenoj plazmi dodati i komade izlomljenog palzma keksa i natopiti sokom od narandže. Dodati i margarin sobne temperature i zamijesiti jednoličnu smjesu. Posuti odgovarajući pleh (34×25 cm, to je dovoljno za dvije kutije jafa keksa 4×6 komada)  sa malo mljevenog keksa i rastanjiti podlogu.

Nastavak fila - Kad su filovi prohlađeni, u još mlake filove dodati po 90 grama margarina sobne temperature i dobro izmiješati mikserom oba fila. Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo tamni fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku od narandže, ne previše) pa preko keksa rasporediti i poravanti svijetli fil.

Glazura - U odgovarajućoj šerpici izlomiti čokoladu i preliti slatkom pavlakom i zagrijavati na laganoj vatri, miješajući da se sva čokolada istopi. Preliti preko svijetle kreme i ostaviti kolač na hlađenje.Obvezno ostaviti kolač da prenoći i obvezno ga držati u hladnjaku.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.