Ukoliko ste ljubitelj kremastih kolača, a pri tome vam je drag i jafa keks te ne želite provoditi mnogo vremena u kuhinji kako biste napravili fantastičnu poslasticu, onda je ovo kolač za vas.
Podloga
300 grama mljevenog keksa
50 grama lomljenog keksa (komadi)
150 – 200 ml soka cijeđene narandže
70 grama margarina
Fil
4 vrećice pudinga od vanilije (4×37 g)
1 l punomasnog mlijeka
200 grama šećera
100 grama tamne čokolade za kuhanje
180 grama margarina
Glazura
200 grama mliječne čokolade
180 ml slatke pavlake.
Još potrebno
dvije kutije jafa keksa (300 grama)
oko 150 ml soka cijeđene narandže (za natapanje keksa).
Priprema
Prvo kuhati fil. Pomiješati pudinge i šećer i dodati im 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješati. Ostatak mlijeka zagrijati i zakuhati kremu. Odvojiti odmah u odgovarajuću posudu polocinu kreme i dodati 100 grama čokolade za kuhanje i izmiješati da se sva čokolada istopi. Površine krema prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje, piše Minimagazin.info.
Podloga - Mljevenoj plazmi dodati i komade izlomljenog palzma keksa i natopiti sokom od narandže. Dodati i margarin sobne temperature i zamijesiti jednoličnu smjesu. Posuti odgovarajući pleh (34×25 cm, to je dovoljno za dvije kutije jafa keksa 4×6 komada) sa malo mljevenog keksa i rastanjiti podlogu.
Nastavak fila - Kad su filovi prohlađeni, u još mlake filove dodati po 90 grama margarina sobne temperature i dobro izmiješati mikserom oba fila. Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo tamni fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku od narandže, ne previše) pa preko keksa rasporediti i poravanti svijetli fil.
Glazura - U odgovarajućoj šerpici izlomiti čokoladu i preliti slatkom pavlakom i zagrijavati na laganoj vatri, miješajući da se sva čokolada istopi. Preliti preko svijetle kreme i ostaviti kolač na hlađenje.Obvezno ostaviti kolač da prenoći i obvezno ga držati u hladnjaku.