gospodarstvo pokazuje oporavak

Brojke pokazuju da rastu i izvoz i uvoz, ali je problem što u BiH najviše stiže ono što se ovdje može proizvesti

Brojke pokazuju da rastu i izvoz i uvoz, ali je problem što u BiH najviše stiže ono što se ovdje može proizvesti
30.01.2022.
u 19:00
BiH mora povećati uvoz, ali sirovina koje će služiti za proizvode s oznakom 'Made in BiH'
Pogledaj originalni članak

Bh. gospodarstvo pokazuje znakove oporavka unatoč činjenici da pandemija i dalje predstavlja ozbiljan problem funkcioniranju jednog od najvažnijih segmenata društva. Od siječnja do studenoga 2021. BiH je izvezla robe u vrijednosti od oko 12,9 milijardi maraka i ostvarila rast od 34,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., kada se pandemija tek pojavila, pa je ova zemlja bila u najčvršćem "lockdownu", piše Večernji list BiH

Rušenje rekorda

Uvoz u BiH iznosio je 19,4 milijarde maraka, što je za 26,5 posto više u odnosu na prvih 11 mjeseci prethodne godine. Sve brojke proteklih godina idu u prilog tome da rastu i izvoz i uvoz, s tim da je uvoz višestruko veći. Ta je tema dominirala najviše u ožujku prošle godine kada je proglašenje pandemije doslovno paraliziralo svijet i kad smo postali svjesni koliko je važno imati svoje proizvode kako bi udarac krize bio što slabiji. Tada je praktički cestovni, zračni, brodski... promet bio obustavljen i zemlja se mogla osloniti samo na one proizvode kojima raspolaže. Krenula je i priča o važnosti proizvodnje hrane za osobne potrebe, tako da je lani i ove godine takav način življenja srušio rekorde. I koliko god je to važno i koliko bi i to moglo pospješiti izvoz iz BiH, bez uvoza država ne može funkcionirati.

Nedavno je Branimir Perković, ekonomski stručnjak, na Indexu obradio upravo tu temu kroz važnost i uvoza i izvoza iz malih država s naglaskom na to da se ne uvode restrikcije na uvoz, što se u BiH često spominje.

- Jednostavno, kako bi mala država mogla proizvoditi za izvoz, ona mora uvoziti za proizvodnju. Bilo kakve restrikcije uvoza automatski će podizati troškove proizvodnje, a u konačnici smanjivati konkurentnost izvoznih proizvoda. Na kraju će zbog sankcioniranja uvoza pasti izvoz jer će izvozni proizvodi postati preskupi i time manje konkurentni na svjetskom tržištu - navedeno je. Međutim, problem BiH je što ova zemlja uvozi ono što može proizvoditi. Spomenuti prehrambeni proizvodi koji se uvoze u vrijednosti milijuna maraka - od jabuka, preko krumpira pa sve do svinjetine, teletine, piletine, mlijeka... - sve to može nastajati u BiH i može se proizvesti dovoljno za vlastite potrebe i za izvoz, međutim, ovdje se takve stvari prekomjerno uvoze i prodaju po niskim cijenama, tako da domaće i kvalitetno ne može proći. A ne uvozimo, primjerice, u dovoljnoj mjeri neku sirovinu koja bi mogla omasoviti izvoz nekog finalnog proizvoda u metalskoj industriji.

Međutim, morat ćemo. Usporedbe s velikim državama u pogledu uvoza su deplasirane. Jer, primjerice, jedna Njemačka dovoljno je velika, ima radnike svih vrsta, u branši u kojoj ih nedostaje uveze ih i ima tradiciju snažnog gospodarstva te radne etike da se ne mora brinuti zato što ima mali uvoz i što može sve proizvesti u svojoj zemlji, bez straha hoće li neki proizvod biti neisplativ ili se neće moći izvesti. Jer "Made in Germany" uvijek prolazi.

Bez ekonomskog populizma

Prema Perkoviću, kada se govori o zemljama okruženja, BiH i Srbija nemaju dobru pokrivenost uvoza izvozom, a nemaju ni prihode od turizma kao Hrvatska u kojoj se godišnje više zaradi nego što se potroši. - Ograničavanje uvoza na bilo koji način neće dovesti do gospodarskog napretka, uništit će izvoznu konkurentnost, a poskupit će i proizvode za domaće tržište. Svako zagovaranje smanjenja uvoza ekonomski je populizam ili odraz potpunog nerazumijevanja odnosa između izvoza i uvoza u malim državama. Da bi male države bile konkurentne na međunarodnom tržištu i izvozile, one nužno moraju imati veliki uvoz - stav je ekonomskog stručnjaka. Iz svega navedenog još se jednom može rezimirati za BiH - uvoz je dobrodošao, ali onih sirovina koje će pospješiti ono što se u BiH proizvodi i dalje šalje u svijet. Pozitivan primjer mora nam biti industrijska proizvodnja koja je u 11 mjeseci prošle godine rasla za oko 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Prеrаda drva i proizvodnja proizvoda оd drva skočila je za 36,7 posto, a stav ekonomskih analitičara je da je rast industrijske proizvodnje posljedica oporavka gospodarstva i potražnje za robama u zemljama Europske unije. Ove godine, s obzirom na najave o usporavanju zdravstvene krize, rast bi trebao biti još osjetniji, stoga se BiH mora fokusirati na ono što je bitno.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.