PREGOVORI LIDERA

Bošnjaci ne mogu birati dva člana Predsjedništva BiH

Foto: VL
Bošnjaci ne mogu birati dva člana Predsjedništva BiH
31.10.2013.
u 08:15
Upravo se obaranjem svih dosadašnjih prijedloga čini sve kako bi Bošnjaci i dalje birali dva člana Predsjedništva u Federaciji BiH
Pogledaj originalni članak

Lideri stranaka iz Federacije BiH Dragan Čović (HDZ BiH), Martin Raguž (HDZ 1990.), Fahrudin Radončić (SBB), Zlatko Lagumdžija (SDP) i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović jučer su u odvojenim susretima imali razgovore s predstavnicima EU-a u Sarajevu oko konačnog dogovora i rješenja presude u slučaju “Sejdić - Finci”. Kako se doznaje, tijekom razgovora s čelnicima političkih stranaka Fueleova izaslanica, zamjenica predstojnice njegova ureda Jana Katarina Lolić Šindelkova i posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen imali su odvojene razgovore s čelnicima dva HDZ-a koji su u razgovorima prenijeli svoje viđenje rješenja.

Napravljena je jedna preslika stanja, odnosno, točnije, izneseni su primjeri dosljednosti i nedosljednosti bošnjačke strane u dosadašnjim pregovorima. Nakon razgovora s hrvatskim predstavnicima, isto europsko izaslanstvo razgovore je vodilo s predstavnicima Bošnjaka Fahrudinom Radončićem, Bakirom Izetbegovićem i Zlatkom Lagumdžijom o istim pitanjima. Sagledali su njihovo viđenje stvari i rješenja. Dragan Čović i Martin Raguž jasno su ukazali da se jednakopravnost Hrvata mora osigurati u BiH, te da je nužno uvažiti princip da Hrvatima drugi ne mogu birati člana Predsjedništva BiH.

Upravo se obaranjem svih dosadašnjih prijedloga čini sve kako bi Bošnjaci i dalje birali dva člana Predsjedništva u Federaciji BiH - bošnjačkog i hrvatskog. Hrvati u FBiH moraju definirati svog člana Predsjedništva BiH. Razgovarano je o dva načina kako bi se moglo doći do rješenja presude, i to da u Federaciji BiH budu dva fiksna izborna područja iz kojih bi se birao bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, što SDP od početka ruši, te drugi u tzv. plutajućim izbornim jedinicama u 5 + 5 županija. Razgovaralo se i o Brčkom, pa je predloženo da ono u izbornom području bude pod Tuzlom jer je to najbliža županija.

Nakon pojedinačnih razgovora, kako doznajemo, upriličen je zajednički sastanak pet stranaka i posrednika Europske unije. Postoje i opći uvjeti o kojima je razgovarano. Naime, da bi se Ustav mijenjao dvotrećinskom većinom u Parlamentu, da se izborni prag na razini BiH odredi 3 posto, a na razini entiteta 5 posto, te da sve izmjene koje bi se dogovorile mogu važiti dok je na snazi Ustav FBiH, odnosno dok Federacija BiH ima 10 županija.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.