zajednička izjava

Borrell i Várhelyi: Europa je zakazala u Srebrenici i suočeni smo sa svojom sramotom

Borrell i Várhelyi: Europa je zakazala u Srebrenici i suočeni smo sa svojom sramotom
10.07.2022.
u 18:59
Borrell i Várhelyi ističu da u ovim opasnim vremenima žele vidjeti napredak Bosne i Hercegovine u pomirenju i prevazilaženju zaostavštine prošlosti, te njen odlučan napredak na putu europskih integracija.
Pogledaj originalni članak

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell i povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi oglasili su se zajedničkim priopćenjem povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Odajemo počast 27. godinu svim žrtvama i onima koji se još uvijek vode kao nestali nakon genocida u Srebrenici, te zajedno u žalosti stojimo uz njihovu rodbinu i prijatelje koji su preživjeli genocid - stoji u zajedničkoj izjavi.

Dodaju kako se međutim, ni danas mir ne može uzimati zdravo za gotovo.

- Ruska neopravdana i ničim izazvana agresija na Ukrajinu vratila je brutalni rat na naš kontinent. Masovna ubojstva i ratni zločini koje gledamo u Ukrajini prizivaju živa sjećanja onih koji su svjedočili ratu 1990-ih. Naša je dužnost, više nego ikada prije, sjećati se genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke europske povijesti. Duboko uzdrmana sigurnost i stabilnost Europe i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima opominje nas na potrebu da ustanemo u obranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti. Europa nije zaboravila što se dogodilo u Srebrenici, kao ni našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. Europa je zakazala u Srebrenici i suočeni smo sa svojom sramotom - navodi se u izjavi.

Ističu da u ovim opasnim vremenima žele vidjeti napredak Bosne i Hercegovine u pomirenju i prevazilaženju zaostavštine prošlosti, te njen odlučan napredak na putu europskih integracija.

- Politički lideri moraju riječi pretvoriti u djela: moraju izabrati istinu, pravdu i suradnju umjesto straha i mržnje u prevazilaženju tragične zaostavštine prošlosti i izgradnji svjetlije i prosperitetne budućnosti za nove naraštaje. U Europi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi građani i građanke Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Europska unija je izgrađena kao zajednički mirovni projeat i budućnost BiH je u Europskoj uniji. No, potrebno je da svi lideri u zemlji stave mir, pomirenje, uzajamno razumijevanje i dijalog u vrh svojih prioriteta i da se angažiraju na reformama potrebnim na putu ka EU - stoji u izjavi Borrella i Várhelyija, priopćeno je iz Delegacije EU. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.