porazni podaci

Blagdanska trpeza nikad skuplja, sir poskupio za 5,20, maslac za 6,40 KM...

Blagdanska trpeza nikad skuplja, sir poskupio za 5,20, maslac za 6,40 KM...
18.12.2022.
u 21:29
Prema posljednjem podatku Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća iznosi 1154 KM, dok je, prema izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, potrošačka košarica za studeni iznosila 2986,85 KM
Pogledaj originalni članak

Za 20-ak dana obitelji će se okupiti za blagdanskom trpezom, no Badnjak, Božić i Nova godina donose dodatnu potrošnju i nikada skuplje blagdane, piše Večernji list BiH.

Rast cijena određenih proizvoda i po nekoliko maraka jasno govori da će blagdanska košarica biti i do 50 posto skuplja u odnosu na prošlogodišnju. Tako će, prema nekim izračunima, najskromnija košarica, koja je nekada iznosila oko 100 KM, ove godine biti skuplja za 50-ak maraka i iznosit će 150 KM. Prosječna košarica, za koju se ranije izdvajalo oko 300 KM, ove godine mogla bi poskupjeti za oko 150 KM, a ona bogata, koja je ranije stajala 500 KM, bit će skuplja i do 250 KM.

Nekoliko maraka

Da će za iste proizvode u odnosu na prošlu godinu bh. građani izdvajati i po nekoliko maraka više, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku. Tako će oni kojima se tvrdokorni sir nalazi na blagdanskoj trpezi za kilogram morati biti spremni prosječno izdvojiti 5,20 KM više u odnosu na prošle blagdane. Naime, kilogram tvrdokornog sira lani u prosincu iznosio je 13,30 KM, dok je ove godine u listopadu (posljednji podatak objavljen na stranici Agencije za statistiku BiH) iznosio 18,50 KM. Maslac je također u nešto manje od godinu dana zabilježio drastičan skok cijene. Naime, kilogram ovog proizvoda lani u prosincu prosječno je stajao 23,70 KM, dok mu je cijena ove godine u listopadu iznosila 30,10 KM, odnosno ista količina proizvoda skuplja je za 6,40 KM. Margarin je, prema podacima navedene agencije, poskupio za 1,90 KM. Jedna od namirnica koja je neizbježna tijekom cijele godine, a pojačana joj je potrošnja u ovo blagdansko vrijeme je i ulje, a po litri je prosječno skuplje za 1,30 KM. Šezdeset feninga više je potrebno i za kilogram šećera, 0,20 KM za kilogram soli, 0,80 KM za kilogram riže, dok je, tvrde podaci, kilogram brašna prosječno skuplji za 0,50 KM. Svinjetina s kostima prosječno je skuplja u listopadu ove godine u odnosu na prosinac lani za 2,10 KM, junetina bez kosti za 3,70, kilogram piletine za 1,20 KM, dok je kilogram pastrve prosječno skuplji za 1 KM, stoji u podacima Agencije za statistiku BiH. Najčešći topli napitak koji se služi nakon blagdanskog doručka ili ručka je kava, koja je od prosinca lani do listopada ove godine po kilogramu prosječno poskupjela za 1,40 KM. I tako, dok se nižu proizvodi čija je cijena rasla i više nego što su zabilježile statistike, džepovi bh. građana su sve tanji jer troškovi života ne prate jednako i rast plaća. Naime, prema posljednjem podatku Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća iznosi 1154 KM, dok je, prema izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, potrošačka košarica za studeni iznosila 2986,85 KM.

Pad cijena

Nadu u barem blagi pad cijena proizvoda i usluga na tržištu ulijeva trenutačni pad cijena goriva na svjetskoj razini, ali i u BiH. Nakon osjetnog pada cijena goriva, ispunjeni su uvjeti da se isto dogodi i s osnovnim prehrambenim namirnicama te ostalom robom koju svakodnevno kupujemo. Iako su to mlinari ranije najavljivali, do kraja ove godine neće doći do poskupljenja brašna, a građani mogu barem malo odahnuti. Ovo je za Avaz potvrdio Zoran Kos, predsjednik Udruge mlinara RS. - Poskupljenja do kraja godine neće biti, a prognoze za iduću nezahvalno je davati - kazao je Kos. I iz tvrtke Mlin Majić za isti medij su naveli kako, nakon poskupljenja koje se dogodilo u studenome, sada očekuju pad cijena. - Cijene pšenice na tržištu su se stabilizirale i ako tako ostane, do daljnjih poskupljenja brašna neće doći. Pozitivna vijest je i što je cijena ulja pala, što su nam potvrdili građani. - Cijene osnovnih životnih namirnica su toliko rasle da ih je većina nas koji imamo minimalna primanja bila primorana brisati s liste osnovnih namirnica. Sjećam se da je cijena ulja prije nešto više od pola godine iznosila oko 5,50 KM, što je bilo katastrofalno. Danas se ono može kupiti, naravno prethodno prateći akcije u trgovačkim centrima, i po cijeni od 3,70, što je ogroman pomak jer svaki fening nam dobro dođe. Ako se ostvare ove prognoze da cijene brašna neće rasti, tek se onda možemo nadati nekim boljim vremenima - priča nam sugovornica iz Mostara.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.