Poslovni forum uz sudjelovanje Vanjskotrgovinske komore

BiH se otvara povijesna prilika za tržišta koja imaju desetke milijuna korisnika

BiH se otvara povijesna prilika za tržišta koja imaju desetke milijuna korisnika
22.10.2022.
u 11:18
- Sve se dogodilo kao 3. sastanak nakon što je bh. izaslanstvo posjetilo Italiju, potom je talijansko izaslanstvo bilo u BiH, a već nakon tih sastanaka došlo je do potpisivanja ugovora o razvoju agrikulturnog sektora - objasnio je Vuković
Pogledaj originalni članak

Pred Bosnom i Hercegovinom otvorila se nova prilika jačanja ekonomskih kapaciteta i potencijala domaćeg gospodarstva kroz nastup na geografski bliskim tržištima koja imaju na desetke milijuna stanovnika, a sve u okviru Jadransko-jonske makroregije.

Na poslovnom forumu u talijanskom Bariju, u organizaciji Unioncammere, najveće trgovinske komore koja objedinjava 6 milijuna kompanija u Italiji, Pax Humana inicijative za mir i stabilnost, Sveučilišta Luiss, Fiera De La Fente sajma Bari te Vanjskotrgovinske komore BiH, okupio se veliki broj sudionika iz zemalja okruženja, a posebice južne i jugoistočne Europe, piše Večernji list BiH.

Povezivanje

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković naglasio je u razgovoru za Večernji list kako je cilj bio pokazati Jadransko-jonsku inicijativu kao posebnu ekonomsku zajednicu za mir i stabilnost, koja povezuje niz država, a suština je razvoj gospodarstva te međusobno potpomaganje u razvoju cjelokupne regije.

- Sve se dogodilo kao 3. sastanak nakon što je bh. izaslanstvo posjetilo Italiju, potom je talijansko izaslanstvo bilo u BiH, a već nakon tih sastanaka došlo je do potpisivanja ugovora o razvoju agrikulturnog sektora - objasnio je Vuković, dodavši kako je riječ o inicijativi u suradnji s komorsko-investicijskim forumom i zemljama zapadnog Balkana kako bi se suradnja proširila na Sloveniju, Hrvatsku i druge zemlje. A sve to radi se uvažavajući strategiju koja pokriva Jadransko-jonsku inicijativu, a koja se pak bavi povezivanjem lokalnih zajednica, sveučilišta i turizma. Sada je u inicijativu unesena nova energije te se sve više govori o jačanju poslovanja, poput organiziranja zajedničkih sajmova, kako nastupati joint venture i otvarati treća tržišta, stvarati zajedničke kompanije između, primjerice, BiH, Hrvatske, Slovenije i Italije, ali i zajednički nastupati na tržištima gdje se provodi rekonstrukcija.

Također je bilo govora o tomu kako ubrzati protok roba, a prijedlozi su bili posebice konkretni od BiH koja se zalaže za digitalizaciju i harmoniziranje dokumenata između BiH i S. Makedonije.

- Spominjali smo uvođenje novih tehnologija, a primjer su fitosanitarni dokumenti između Sjeverne Makedonije i BiH. Dakle, kada se prolazi Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru, BiH - da se taj dokument digitalizira i bude tehnološki prepoznat za lakši ulazak u Schengen, a prva zemlja je RH - naveo je Vuković, potvrdivši i kako su druge zemlje imale svoje prijedloge. U konačnici, rezultati su uistinu fantastični i cijeli je skup pozdravio ideje, a iz Europske unije naglašeno je da se strategija koja pokriva Jadransko-jonsku inicijativu nalazi u fazi nužnosti revizije, odnosno mora ići novim smjerovima, a pritom se treba uzeti u obzir problem u logističkim lancima, energetskoj ovisnosti itd.

Vuković je potvrdio kako se za BiH otvaraju potpuno nove prilike, prepoznat je zajednički investicijski potencijal, kao i potrebe svih zemalja za zajedničkim djelovanjem. No, svi sudionici uočili su da se unutar inicijativa jako malo dijele informacije, pa se onda postavlja pitanje kako biti prepoznatljiv u okviru IPA fondova, odnosno kako će EU znati što nam treba, a sve navedeno govori o potrebi jačanja procesa razmjene informacija, uz istodobno aktivan rad na miru i stabilnosti. A na ovom su događaju, što je posebice bitno u kontekstu europskog puta BiH, upućene i poruke o važnosti integracijskih procesa, pa je tako ministar vanjskih poslova Italije jasno kazao kako podržava sve zemlje, a posebice BiH na njezinu europskom putu.

Nova energija

Tijekom događaja potvrđeno je i kako su predstavnici Jadransko-jonske inicijative otvoreni za suradnju, odnosno nema poklapanja između inicijativa, već se ovakvim događajima daje jedna nova energija za jačanje ekonomskih potencijala zemalja. A okupljanje je poslužilo i za detektiranje nekih zajedničkih problema koje imaju sve države, uz poseban je naglasak na nedostatku radne snage, pa je u tom kontekstu Vuković potvrdio kako je osobito istaknuta edukaciju sukladno potrebama tržišta, odnosno realnog sektora. U konačnici, Bari je prepoznat i kao velika prilika za organiziranje sajmova na kojima bi sudjelovale kompanije iz BiH, odnosno kompanije s toga područja mogle bi u budućnosti nastupati u BiH. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.