Dragan Mektić

BiH ne može funkcionirati s ekstremizmom, bilo s koje strane da dolazi

BiH ne može funkcionirati s ekstremizmom, bilo s koje strane da dolazi
13.05.2016.
u 15:27
Pogledaj originalni članak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je ponovio da pitanje paradžemata prepušta Islamskoj zajednici i, koliko je god moguće, da ona uvede red i da to stavi u svoje ingerencije i nadležnost, u okvire zakona o pravnom položaju i djelovanju vjerskih zajednica u BiH.

- Stojim na stanovištu da ti koji nisu željeli ući pod okrilje Islamske zajednice da djeluju u skladu s principom islama kao vjere tolerancije ovdje i suživota, jesu osobe ekstremnog karaktera, koje truju javni prostor u BiH, šire netoleranciju, mržnju i podstrekavaju i podržavaju nasilni ekstremizam u BiH, kazao je Mektić na pres-konferenciji u Sarajevu, javlja Fena. 

Dodao je da pod nasilnim ekstremizmom podrazumijeva nepoštivanje pravnog poretka i ustavnog uređenja BiH, nepoštivanje vladavine prava i "izazivanje i stvaranje određenih pretpostavki, logističkih i svakih drugih, za određene terorističke akte u BiH“.

- Ne želimo takve ekstremne osobe. BiH ne može funkcionisati s tim ekstremizmom, bilo s koje strane da dolazi ovdje. Oni nemaju prolaz što se tiče nas sigurnosnih agencija - istaknuo je Mektić.

Dodao je da će sve sigurnosne agencije staviti u funkciju, od državne pa do svih razina.

- Dostavit ćemo im obavještajne i operativne podatke koji ukazuju na njihovo djelovanje, napraviti kataloge osoba koje nastupaju s tih pozicija i svega toga i stavit ćemo ih pod potpunu kontrolu. One za koje se ispostavi da su počinile određene inkriminacije ćemo procesuirati u smislu krivičnog gonjenja. Ostale ćemo, ovisno od stupnja odgovornosti, vidjeti na koji način procesuirati - naveo je državni ministar sigurnosti.

Istaknuo je da nam „ne trebaju nikakve osobe koje funkcioniraju na bazi ekstremizma, nacionalizma, netolerancije....“

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.