Analizirali smo tijek razvoja odnosa BiH i Europske unije

BiH je dočekala dvije povijesne vijesti na EU putu, treća će joj do kraja otvoriti vrata Unije

BiH je dočekala dvije povijesne vijesti na EU putu, treća će joj do kraja otvoriti vrata Unije
24.01.2024.
u 10:06
Pogledaj originalni članak

Kada je 15. veljače 2016. godine hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjedatelj te institucije dr. Dragan Čović podnio zahtjev za članstvo u EU, otvorile su se nove perspektive integracijskih procesa zemlje koja ima aspiracije postati punopravna članica velike europske obitelji suvremenih demokratskih društava, a ovaj potez na jasan je način potvrdio stratešku opredijeljenost BiH, koja svoju budućnost vidi upravo u okviru EU-a, piše Večernji list BiH. Jamac je to stabilizacije političkih prilika i konačne harmonizacije međunacionalnih odnosa, a upravo je predavanje zahtjeva bio jedan od dvaju povijesno značajnih događaja na europskom putu zemlje. Drugi je dobivanje statua kandidata u prosincu 2022. godine. U očekivanju trećeg događaja koji će utrti europski put zemlje, odnosno odobravanja početka pregovora, a što bi moglo uslijediti u ožujku ove godine, u BiH su stigli hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te nizozemski premijer Mark Rutte. Cilj - ohrabriti domaće političke predstavnike za ubrzanje ispunjavanja preostalih uvjeta, ali i uputiti jasnu poruku o europskoj budućnosti BiH, kao i uzajamnom značaju procesa kojim će se udariti važan temelj stabilnosti na jugoistoku Europe.

Počeci odnosa

Prilika je ovo i za prikazati kronologiju odnosa BiH i EU-a, koji sežu još u 1997. godinu, kada Vijeće ministara Europske unije postavlja političke i ekonomske uvjete za razvoj bilateralnih odnosa, a BiH se pruža mogućnost korištenja autonomnih trgovinskih povlastica. Već godinu poslije uspostavljena je EU/BiH Konzultativna radna skupina (Consultative Task Force - CTF) koja osigurava tehničku i stručnu pomoć u području administracije, regulatornog okvira i politike, dok 1999. počinje proces stabilizacije i pridruživanja (Stabilisation and Association Process - SAP). Proces stabilizacije i pridruživanja nudi jasnu mogućnost integracije za BiH, kao i ostalih pet zemalja regije zapadnog Balkana u EU. Godinu poslije uvedene su autonomne trgovinske mjere (Autonomus Trade Measure – ATM), kojima je i proizvodima iz BiH olakšan pristup unutarnjem tržištu EU-a. Uslijedila je odluka Europske komisije iz studenoga 2003. godine kada je usvojena ocjena studije izvedivosti sa 16 prioritetnih područja u kojima bi suštinski reformski napredak bio osnova Europskoj komisiji da preporuči Vijeću EU otvaranje pregovora s BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U ožujku 2004. Vijeće Europske unije usvojilo je prvo Europsko partnerstvo s BiH, a u studenome 2005. počeli su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Već u prosincu 2007. parafiran je spomenuti sporazum, a u lipnju iduće godine i potpisan. Dobre vijesti uslijedile su 2010. godine kada je ukinut vizni režim za žitelje BiH, 2011. počeo je strukturirani dijalog u pravosuđu, a u lipnju 2012. za BiH je uručena Mapa puta za zahtjev za članstvo BiH u EU.

Ubrzanje

U srpnju 2013. Hrvatska postaje članica EU-a, a što je značilo i kako BiH dobiva najiskrenijeg zagovornika u Bruxellesu. Uslijedile su i ekonomske povlastice kroz pokretanje IPA II mehanizma 2014., dok je 2015. na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te su pokrenuti prvi sastanci Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora stabilizaciju i pridruživanje. BiH je u prosincu 2016. podnijela zahtjev za članstvo u EU, a krajem iste godine uručen joj je i upitnik Europske komisije. Sve navedeno značilo je i dodano ubrzanje u operacionalizaciji ispunjavanja reformi te BiH početkom 2018. šalje odgovore na postavljeni upitnik. Nakon odgovora na dodatna pitanja, u svibnju 2019. Europska komisija usvaja Mišljenje o zahtjevu za članstvu te definira 14 ključnih prioriteta na kojima su vlasti u BiH naporno radile idućih godina. Nagrada je uslijedila u prosincu 2022. dobivanjem statusa kandidata, s ubrzanjem rada na preostalim prioritetima iz Mišljenja. Europsko vijeće je u prosincu 2023. poslalo i poruku kako će EU otvoriti pregovore s BiH kada se postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo te je upućen poziv Komisiji da podnese izvješće do ožujka ove godine u cilju donošenja takve odluke.

U kontekstu ukupne europske perspektive BiH treba ukazati na aktivno zalaganje Republike Hrvatske u institucijama EU-a u cilju prepoznavanja povijesne važnosti bržeg integriranja BiH. Upravo je hrvatsko lobiranje dovelo do statusa kandidata, a samim tim do jačanja svijesti u Bruxellesu kada je riječ o pozitivnim učincima za unutarnju stabilnost BiH, ali i stabilnost cijelog jugoistoka Europe.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.