interpol

BiH "javno" traga za 121 osobom, najviše zbog ratnih zločina, zatim pljački, pa droge

BiH "javno" traga za 121 osobom, najviše zbog ratnih zločina, zatim pljački, pa droge
04.07.2016.
u 15:05
Prema javno objavljenim tjeralicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih tjeralica. Najviše osoba se traži zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubojstava.

Ukupan broj osoba za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je u pitanju samo podatak o broju raspisanih tjeralica, u uredu Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima tjeralica koje nisu javno objavljene, piše BIRN - Justice Report. 

Navode da nadležni organi odlučuju je li u interesu istrage da raspisivanje tjeralice bude javno ili ne.

"Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih tjeralica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju je li u interesu istrage ili pronalaska tražene osobe da tjeralica bude javno objavljena", navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i Ured Interpola za BiH.

Prema javno objavljenim tjeralicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima. Raspisane su tjeralice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela.

Zbog pljački i krađa traga se za 20 osoba, zbog trgovine drogom za 19, a 16 tjeralica je raspisano zbog ubojstva ili pokušaja ubojstva.

Međunarodna tjeralica se raspisuje kada se utvrdi da je tražena osoba napustila BiH. Ukoliko bude pronađena u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH se dostavlja ekstradicijska dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe.

U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravde BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhićenih po tjeralicama. Činjenica je da se u mnogim slučajevima odbjegli skrivaju godinama i da ekstradicijske procedure traju dugo. U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i uhićenja odbjeglog ovisi od više faktora.

"Nekada tražena osoba koristi lažno ime ili identifikacijske dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi", kažu u Interpolu. Navode i proceduralne razloge. 

U zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija, Velika Britanija ili Kanada, koje primjenjuju anglosaksonsko pravo, tražena osoba se uhićuje nakon donošenja odluke nadležnog suda, dok se u zemljama koje primjenjuju kontinentalno pravo odbjegli prvo uhiti na osnovu tjeralice, a potom se dostavlja ekstradicijska dokumentacija.

Na listi osoba za kojim BiH traga najviše je bh. državljana, ali ima i drugih osoba.

Prema podacima s javno objavljenih tjeralica, preko Interpola se traga za 159 državljana BiH. Većina njih su osobe za kojim je BiH raspisala tjeralice. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.