Žalbe i apeli roditelja

Big Brother i Farma u BiH će se moći gledati tek iza ponoći

Foto: bb
Big Brother
Foto: bb
Big Brother
06.11.2015.
u 07:03
Prihvaćanje prijedloga značilo bi izmjenu kodeksa koji regulira emitiranje programa
Pogledaj originalni članak

Brojne primjedbe i žalbe građana, a posebno roditelja, na poplavu vulgarnih reality programa u dnevnim i udarnim večernjim terminima na većini televizijskih postaja u Bosni i Hercegovini, mogle bi konačno rezultirati zabranom njihova emitiranja prije ponoć, piše Večernji list.

Primjena u praksi

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) razmatralo je prijedlog kojim bi se emitiranje svih vrsta reality showa ograničilo na termin poslije ponoći. Sličan prijedlog Vijeću RAK-a upućen je već ranije, a članovi Vijeća prihvatili su prijedlog prema kojem bi se reality show na ekranima mogao emitirati samo između ponoći i šest sati ujutru.
- Oko toga u Vijeću postoji potpuna suglasnost, ali to ne znači da će do ograničavanja termina emitiranja reality programa doći tako brzo. Slijedi procedura koja uključuje javne konzultacije i ne dvojimo da će televizijske kuće snažno lobirati protiv takvih ograničenja, kaže jedan od vijećnika RAK-a komentirajući izglede da njihov prijedlog brzo bude prihvaćen i primijenjen u praksi. Naime, u procesu javnih rasprava sve zainteresirane strane se mogu izjasniti o ovom prijedlogu i svoje komentare dostaviti RAK-u.
Nakon toga Vijeće RAK-a će na nekoj od idućih sjednica donijeti konačnu odluku. Prihvaćanje ovog prijedloga značilo bi izmjenu kodeksa koji regulira emitiranje programa. Iskustvo govori da i te aktivnosti u praksi idu vrlo teško, piše Večernji list.

Vulgarni sadržaji

Nema dvojbi da brojni reality programi poput Big Brothera, Farme, ili Parova obiluju vulgarnošću i sadržajima koji su u najmanju ruku neprimjereni djeci. Veliki broj roditelja problem vidi u činjenici da se ovi sadržaji emitiraju u svim terminima, od prijepodnevnih do večernjih, a u želji da postignu što veću gledanost, televizijske kuće se skoro utrkuju u tome čiji će reality show biti provokativniji. U takvoj situaciji ne nedostaje svađa, uvreda, seksa, pa i nasilja.

Problem u ograničavanju emitiranja ovakvih sadržaja predstavljat će i formalna nadležnost RAK-a jer pojedini emiteri, čiji se programi mogu pratiti u BiH, uopće nisu licencirani. Samim tim ih je nemoguće i sankcionirati. Domaće TV kuće će, sasvim sigurno, to navoditi kao argument u svoju korist jer bi zabrana za one koji su licencirani značila da su oni diskriminirani u odnosu na ostale čiji bi se sadržaji, pa i reality programi, nastavili nesmetano prikazivati u svim terminima. U prilog ograničavanju reality sadržaja u BiH ne ide ni stanje u regiji gdje se ovi programi također emitiraju u svim terminima. 


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.