skijališta otvaraju vrata

Bh. planine spremno će dočekati skijaše iz Hrvatske, Srbije...

04.12.2020.
u 08:45
Pogledaj originalni članak

Kupres, Blidinje, Vlašić, Jahorina... bh. su skijališta koja bi ove godine, kako sada stvari stoje, mogla profitirati zbog zatvorenih europskih skijališta. Tako je Jahorina prije četiri dana postalo prvo službeno otvoreno skijalište u regiji, piše Večernjui list BiH. 

Priprema staza

- Za sada je skijašima na raspolaganju staza Poljice i lift-sidro Poljice. Šestosjed Poljice također je u pogonu, ali za panoramsku vožnju do Olimpijskog bara, koji ove zime skijašima svoja vrata otvara u proširenom kapacitetu i s novim jelovnikom. Zahvaljujući dobroj pripremi staza i sustavu zasnježivanja, ponovno prvi u regiji puštamo skijalište u rad - rekao je ravnatelj Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić. Radno vrijeme ski-centra je od 9 do 16 sati za dnevno i od 18 do 21 sat za noćno skijanje. Popust od 70 posto važit će na dnevne i dnevno-noćne karte koje se kupe i iskoriste istog dana, a kupnja karata moguća je na prodajnom mjestu Poljice.

Posljednje pripreme

I tvrtka Vlašić Ski prije nekoliko dana pokrenula je sustav umjetnog zasnježivanja na ovoj planini, a u tijeku je zasnježivanje staza i na Bjelašnici. Zvornimir Bagarić, vlasnik centra Adria Ski iz Kupresa, u razgovoru za Večernji list kazao je kako se i u njihovu centru rade posljednje pripreme za otvaranje skijališta.

- Sada imamo nekih od 5 do 6 cm snijega, topovi za zasnježivanje su spremni i čekamo “podobno” vrijeme da ih pustimo u rad. Također, svi ostali strojevi su servisirani i spremni. Učinili smo sve da i ovu sezonu učinimo uspješnom. Budući da je ova godina pomalo specifična zbog same pojave pandemije koronavirusa, i mi smo se potrudili da sve uskladimo. Znamo da ljudi izbjegavaju zatvorene prostore, pa smo odlučili mini restoran postaviti kod staze za skijanje, tako da bez straha mogu doći nešto pojesti i popiti jednako kao i u restoranu, a da se osjećaju ugodnije bez straha od masovnog širenja zaraze koronavirusom - kazao nam je Bagarić dodavši da ove, kao i ranijih godina, očekuju domaće, ali i strane goste.

- Praksa je pokazala da su nam najbrojniji gosti iz Hercegovine, zatim Dalmacije i ostatka Hrvatske i Srbije. Dolazili su nam skijaši i iz Slovenije, Austrije, Njemačke... pa se nadamo da će nas, ovisno o cijeloj epidemiološkoj situaciji i funkcioniranju granica, posjetiti i ove godine - zaključio je Bagarić u razgovoru dodajući da sezona skijanja na Kupresu počinje oko 20. prosinca.

Iako ni na Blidinju još službeno nije otvorena sezona skijanja, posjetitelji, ali i ugostitelji kažu da očekuju dobru sezonu. - Otkako je zahladilo, gotovo svakog vikenda imamo posjetitelje iz Hercegovine, ali i Dalmacije. Proteklog vikenda većina gostiju bila je iz Dalmacije. Veliku posjećenost očekujemo iz Hrvatske pa i drugih europskih zemalja tijekom cijele sezone. Vjerujemo da će tako i biti ako se ne postrože mjere zbog pandemije - kaže nam ugostitelj s Blidinja, pozivajući skijaše da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.