potrošači pozvani na oprez

Bh. građani ne jedu hranu jednake kvalitete kao oni u EU

Bh. građani ne jedu hranu jednake kvalitete kao oni u EU
17.04.2022.
u 19:23
Apeliramo na potrošače da, koliko god mogu, paze prilikom kupnje - čitaju deklaracije, tko su uvoznici, provjere rok trajanja i da se bar tako zaštite, a pozivamo i institucije da rade svoj posao kako bi zaštitile zdravlje svih potrošača u BiH - kaže Petoš.
Pogledaj originalni članak

Europska zdravstvena agencija priopćila je kako istražuje desetke prijavljenih i potencijalnih slučajeva salmonele povezanih s konzumiranjem čokolade u najmanje devet zemalja, piše Večernji list BiH

Kvaliteta i rokovi

Iz predostrožnosti su neki od proizvoda povučeni i s bh. tržišta, što je potvrdila Agencija za sigurnost hrane u BiH.

- Obavještavamo potrošače da je Ferrero d.o.o. Zagreb, zbog mjera predostrožnosti, pokrenuo dobrovoljni opoziv određenih serija Kinder proizvoda s tržišta BiH. No, prema informacijama koje su dostavljene Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine posredstvom pravnog zastupnika navedenog poduzeća, nijedan Kinder proizvod koji se nalazi na tržištu nema pozitivan rezultat testa na prisutnost bakterije Salmonella, a Ferrero surađuje s mjerodavnim tijelima kako bi se utvrdila moguća povezanost sa slučajevima obolijevanja prouzročenim navedenom bakterijom, a koji su prijavljeni u pojedinim zemljama EU-a - priopćeno je iz državne Agencije za sigurnost hrane. Kakvu hranu jedu te na što se najčešće žale bh. potrošači, pitali smo Zorana Petoša, koordinatora za rad s potrošačima Udruge za zaštitu potrošača "Don".

- Mi, inače, posljednjih dana nismo imali žalbe na kvalitetu hrane u BiH, ali općenito uvijek dobivamo žalbe na istekle rokove trajanja proizvoda, kao i na lošu kvalitetu hrane. Opće je poznata stvar da proizvodi koji se distribuiraju na Zapadu nisu iste kvalitete kao oni u BiH. Uvijek imamo primjere Nutelle i sličnih proizvoda koji su za naše tržište potpuno drugačije kvalitete nego u zapadnim zemljama. I sada nam nije jasno da može postojati nešto što je na Zapadu loše kvalitete ili je u nekom proizvodu otkrivena salmonela, a da su proizvodi u BiH, koji su inače lošije kvalitete, u ovom slučaju bolji nego u drugim državama te to kod svih nas, jasno je, izaziva sumnju - objašnjava Petoš za Večernji list.

- Naravno - nastavlja u razgovoru - institucije postoje kako bi istražile sve te proizvode te, što je nama najvažnije, da se zaštite sigurnost i zdravlje potrošača, a što je i zajamčeno Zakonom o zaštiti potrošača u BiH. Kao i sa svim proizvodima koji se uvoze u BiH, točnije odjećom i obućom, tako je i s hranom. Ono što je proizvedeno u BiH ima određenu kvalitetu, ali ono što je iz uvoza - sumnjive je i kvalitete, a što je i dokazano. Svjedoci smo događaja u Hrvatskoj od prije nekoliko godina, gdje je dokazano da roba koja dolazi u zemlje izvan EU-a nije iste kvalitete kao negdje drugdje, što je začuđujuće. To i sami možemo usporediti. Svjedoci su toga ljudi koji često putuju. Kada uđu u bilo kojoj europskoj državi, primjerice, u DM, koji inače ima svoje proizvode s logom, i kupe ih te iskušaju, primjećuju da nisu iste kvalitete kao isti ti proizvodi kupljeni na bh. tržištu - kazao je navodeći aktivnosti koje provode u Udruzi "Don".

- Imali smo sastanak u Inspektoratu, gdje smo apelirali da se povećaju kontrole i kretanja cijena, ali i sigurnosti hrane koja je trenutačno na bh. tržištu kako se trenutačno cijeli kaos oko poskupljenja ne bi iskoristio, odnosno zloupotrijebio nauštrb sigurnosti i zdravlja potrošača. Bitno je u cijelom ovom kaosu olakšati potrošačima.

S druge strane, apeliramo i na potrošače da, koliko god mogu, paze prilikom kupnje - čitaju deklaracije, tko su uvoznici, provjere rok trajanja i da se bar tako zaštite, a pozivamo i institucije da rade svoj posao kako bi zaštitile zdravlje svih potrošača u BiH - zaključio je Petoš.

Drugi proizvodi

I proizvod "oslić bez glave i repa" Hubs ranije je povučen zbog utvrđene prisutnosti parazita iz porodice Anisakidae. Navedeni proizvod podrijetlom je iz Španjolske. Također, Agencija za sigurnost hrane BiH u rujnu prošle godine obaviještena je da je DM - drogerie markt d. o. o. iz predostrožnosti s tržišta povukao "dm Bio mljeveni badem" koji je predstavljao rizik za zdravlje potrošača.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.