Počinju politički razgovori o reformi izbornog zakona

Bez odlučnosti međunarodnih posrednika neće biti ni dogovora

03.02.2021.
u 15:30
Pogledaj originalni članak

Novi krug razgovora s međunarodnim dužnosnicima i pregovora domaćih političkih aktera počinje danas. Glavna tema susreta trebala bi biti provedba mostarskoga sporazuma, odnosno dijela sporazuma između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o reformi izbornoga zakonodavstva, piše Večernji list BiH. 

Izborni zakon

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za danas sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice, a u petak, 5. veljače, s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem radi razgovora o izmjenama Izbornog zakona i aktualnim političkim temama u BiH. Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH te HNS-a rekao da je za HNS izmjena Izbornoga zakona imperativ i da je prioritet da se uradi sukladno sporazumu sa SDA koji su potpisali pred međunarodnim predstavnicima.

Upravo zato je i važan današnji razgovor s ključnim međunarodnim diplomatima jer su oni svjedoci sporazuma koji je Čović prošle godine potpisao s Izetbegovićem i koji je, između ostalog, omogućio održavanje lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina. Kako je Čović najavio, s predstavnicima međunarodne zajednice, među kojima će biti i svjedoci sporazuma iz Mostara, razgovarat će o izmjenama Izbornog zakona BiH da bi one do kraja lipnja bile usvojene u parlamentarnoj proceduri. Jasno je da je hrvatska strana zainteresirana za izmjene koje se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u federalni Dom naroda. - Hrvatski narod treba imati mogućnost birati svog, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i 17 članova u klubu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH - naglasio je Čović, dodajući da se izborni proces ne smije zloupotrebljavati kao što je slučaj sada kada u Predsjedništvu BiH sjede dva bošnjačka člana.

On je podsjetio da su u sporazumu sa SDA u vezi s izmjenama Izbornog zakona jasno definirani rokovi i da će u idućih mjesec-dva morati raspraviti između sebe i doći do novog Izbornog zakona. - Ustav je to sve definirao. Mi ćemo se ponašati sukladno Ustavu, koji mislim da nismo u stanju promijeniti. Nisam preambiciozan kada je riječ o promjenama Ustava - rekao je Čović.

Značaj reforme

Manje-više i svi drugi politički čimbenici u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici također smatraju da ustavne promjene u ovom trenutku nisu izgledne. Za njih je potrebno osigurati široki konsenzus i dogovor jer je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH za bilo kakvu promjenu Ustava.

Ključnu ulogu u postizanju dogovora do sredine ove godine, što je realan rok, imaju EU i SAD s drugim međunarodnim partnerima. Jasno je da se bošnjačkoj strani ne žuri i da bi manje-više sve bošnjačke stranke rado dočekale još jedne opće izbore s krnjim Izbornim zakonom. Tim prije jer politički potpuno kontroliraju Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje bi sigurno ispunjavalo i njihove želje kada je u pitanju način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Za bošnjačko ovladavanje cjelokupnom federalnom vlasti mnogo je važnije kontrolirati hrvatski klub u entitetskom Domu naroda, nego izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Iako, ne treba sumnjati da će i to ponoviti ako im se ukaže prilika. Ohrabruje što su međunarodni dužnosnici u posljednjim razgovorima i susretima s bošnjačkim dužnosnicima isticali značaj reforme izbornog zakonodavstva kao jednog od prioritetnih pitanja. Ne treba zaboraviti i da je Čović u dvama navratima pismima upozoravao svjedoke mostarskoga sporazuma na odugovlačenje s bošnjačke strane. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.