Prvi radni dan od uvođenja tzv. sankcija povećan broj financijskih transakcija bez ikakvih posljedica

Banke ne znaju ništa o prijetnjama Lagumdžije

Foto: ''
Banke ne znaju ništa o prijetnjama Lagumdžije
03.06.2014.
u 09:53
Strane najveće banke nisu dobile nikakvu obavijest o mogućim sankcijama
Pogledaj originalni članak

SDP i njegovi zastupnici uspjeli su ‘zauzdati’ Moneyval, a na kraju je njihov predsjednik Zlatko Lagumdžija nadljudskim naporima uspio spriječiti najcrnji scenarij i odgoditi da se zemlja nađe u društvu Irana i Sjeverne Koreje, a što bi pak zemlju dovelo do podizanja kamata, rezanja investicija... Kao na traci redale su se vješto izrežirane vijesti stvaranja bure u čaši vode u godini predizborne kampanje borca za Bosnu i njezina spavašanja od najtvrdokornijih nacionalista i opstrukcionista.

Više transakcija

I ne samo to, uspio je Lagumdžija prema osobnim navodima za pet dana kupiti vrijeme da se najteže sankcije u povijesti, još od zabrane uvoza naoružanja, ne nadviju nad zemljom. Tako izgleda priča koju su vješto prodali javnosti iz SDP-ova stožera za prodavanje magle. No, stanje u financijskim institucijama, ponajprije bankama, tamo gdje se odvijaju ova transakcije jučer su govorile posve suprotno. U najvećim bankarskim kućama koje smo kontaktirali, a sve su u vlasništvu stranaca i podliježu strogim nadzorima, kako međunarodnih institucija, tako i internim bankarskim službama objasnili su da je danas kao i proteklih dana bio posve normalan radni dam. - Platni nalozi se zaprimaju i procesuiraju po istome omjeru kao što je i bilo prije te obavijesti Moneyvala. Ustvari, mogu vam reći da danas imamo puno više transakcija”, rekli su nam u jednoj od banaka koje smo kontaktirali. Po navodima iz tri najveće bankarske institucije u zemlji, ne očekuje se nikakav poremećaj platnoga prometa, a njihove banke majke s kojima posluju zasigurno ne bi donijele bilo kakvu odluku kojom bi se otežalo poslovanje banaka u BiH, kao niti pojedinaca ili pravnih osoba.

Precizni uvjeti

- Svaka banka određuje kako će se postaviti prema eventualnome nalogu i kako bi izgledale ove mjere. U svakom slučaju svi očekujemo da se riješi ovo pitanje i donese zakon kako bi se otklonile i ove formalnosti koje se spominju u izjavi Moneyvala”, rekli su za Večernjak. Najveće banke u BiH, neovisno o prihvaćanju Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, već primjenjuju procedure UN-ove Radne skupine za financijske mjere protiv pranja novca i financiranje terorizma. Na taj način nemoguće je u pojedine zemlje obaviti transakcije, a postoji i crni popis osoba i institucija kojima se ne može uplatiti novac, a kada bi pokušali kao primatelja navesti čak i drugog Obamu bin Ladena, on ne bi mogao dobiti novac.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.