TUŽBE

Banke godinama varale građane preko kredita

Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
Banke godinama varale građane preko kredita
13.12.2014.
u 09:59
Loši Zakonski propisi, koje su donijele vlade entiteta, omogućili su bankama određivati kamatne stope
Pogledaj originalni članak

Izvješća Centralne banke BiH potvrđuju kako su institucije vlasti svojim zakonskim propisima omogućile komercijalnim bankama u BiH da kroz promjenjivu kamatnu stopu prevare na tisuću dužnika, koji i danas traže izlaz iz velikih financijskih poteškoća.

Izmjene zakona

U službenoj analizi Centralna banka BiH ističe kako su u bankama krediti s promjenjivom kamatnom stopom jedno vrijeme bili jako popularni u BiH jer su početne kamatne stope bile mnogo niže nego na kredite s fiksnom kamatnom stopom za kreditne ugovore iste duljine. U razdoblju od 2007. do 2010. mnogi klijenti koji su uzeli kredite s promjenjivom kamatnom stopom bili su iznenađeni kada su banke često i naglašeno povećavale kamatne stope na te kredite. Zbog loših propisa, banke su imale zakonsko pravo na to po osnovi ugovora koje su klijenti potpisali, a koji nisu ograničavali koliko često banke mogu mijenjati kamatnu stopu i nije zahtijevano od banaka da specificiraju osnovicu koja bi opravdala povećanje kamatne stope. “Međutim”, ističu u Centralnoj banci BiG, “mnoge banke napravile su ozbiljne pogreške u javnom komuniciranju o svojim akcijama”. Iz ove institucije poručuju kako je jedan od načina da se isprave spomenute pogreške bilo uvođenje primjerene regulative u vezi s osnovicom koja se koristi za povećavanje kamatne stope na kredite s promjenjivom kamatnom stopom i učestalosti s kojom to banke mogu činiti. Kako bi se zaštitili korisnici usluga kod banaka i mikrokreditnih organizacija, tek su poslije prihvaćene izmjene i dopune Zakona o bankama Republike Srpske 2011. godine.

Propisi po ugledu na EU

Kamatna stopa na kredit s promjenjivom kamatnom stopom može se vremenom promijeniti. Bez odgovarajuće regulative, ovo je predstavljalo rizik zajmoprimateljima jer su banke mogle svojevoljno odlučiti o promjeni kamatne stope i učestalosti s kojom to čine.

Odgovarajuća regulativa i dovoljna informiranosti zajmoprimatelja smanjuju ovaj rizik zahtijevajući od banaka da se dogovore s klijentima koja osnovica će biti korištena za promjene kamatne stope, kao i s kojom učestalošću će se promjene događati. Također, spomenuta regulativa zahtijeva od banaka obavijestiti klijenta o promjeni kamatne stope prije nego što se nova kamatna stopa počne primjenjivati. Dosad su banke svojevoljno mijenjale visinu kamatnih stopa, a po novom to više neće moći jer će promjenu morati vezivati uz kretanje parametra poput EURIBOR-a, LIBOR-a ili indeksa potrošačkih cijena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.