TUŽBE

Banke godinama varale građane preko kredita

banka
Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
13.12.2014.
u 09:59

Loši Zakonski propisi, koje su donijele vlade entiteta, omogućili su bankama određivati kamatne stope

Izvješća Centralne banke BiH potvrđuju kako su institucije vlasti svojim zakonskim propisima omogućile komercijalnim bankama u BiH da kroz promjenjivu kamatnu stopu prevare na tisuću dužnika, koji i danas traže izlaz iz velikih financijskih poteškoća.

Izmjene zakona

U službenoj analizi Centralna banka BiH ističe kako su u bankama krediti s promjenjivom kamatnom stopom jedno vrijeme bili jako popularni u BiH jer su početne kamatne stope bile mnogo niže nego na kredite s fiksnom kamatnom stopom za kreditne ugovore iste duljine. U razdoblju od 2007. do 2010. mnogi klijenti koji su uzeli kredite s promjenjivom kamatnom stopom bili su iznenađeni kada su banke često i naglašeno povećavale kamatne stope na te kredite. Zbog loših propisa, banke su imale zakonsko pravo na to po osnovi ugovora koje su klijenti potpisali, a koji nisu ograničavali koliko često banke mogu mijenjati kamatnu stopu i nije zahtijevano od banaka da specificiraju osnovicu koja bi opravdala povećanje kamatne stope. “Međutim”, ističu u Centralnoj banci BiG, “mnoge banke napravile su ozbiljne pogreške u javnom komuniciranju o svojim akcijama”. Iz ove institucije poručuju kako je jedan od načina da se isprave spomenute pogreške bilo uvođenje primjerene regulative u vezi s osnovicom koja se koristi za povećavanje kamatne stope na kredite s promjenjivom kamatnom stopom i učestalosti s kojom to banke mogu činiti. Kako bi se zaštitili korisnici usluga kod banaka i mikrokreditnih organizacija, tek su poslije prihvaćene izmjene i dopune Zakona o bankama Republike Srpske 2011. godine.

Propisi po ugledu na EU

Kamatna stopa na kredit s promjenjivom kamatnom stopom može se vremenom promijeniti. Bez odgovarajuće regulative, ovo je predstavljalo rizik zajmoprimateljima jer su banke mogle svojevoljno odlučiti o promjeni kamatne stope i učestalosti s kojom to čine.

Odgovarajuća regulativa i dovoljna informiranosti zajmoprimatelja smanjuju ovaj rizik zahtijevajući od banaka da se dogovore s klijentima koja osnovica će biti korištena za promjene kamatne stope, kao i s kojom učestalošću će se promjene događati. Također, spomenuta regulativa zahtijeva od banaka obavijestiti klijenta o promjeni kamatne stope prije nego što se nova kamatna stopa počne primjenjivati. Dosad su banke svojevoljno mijenjale visinu kamatnih stopa, a po novom to više neće moći jer će promjenu morati vezivati uz kretanje parametra poput EURIBOR-a, LIBOR-a ili indeksa potrošačkih cijena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?