UPOZORENJE EUROPOLA

Balkan ostaje glavna ruta za džihadiste

Foto: klix.ba
Balkan ostaje glavna ruta za džihadiste
17.06.2017.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Europol je objavio izvješće u kojem upozorava da Balkan ostaje meta islamističkom terorizmu te glavna ruta za konfliktne zone terorista, piše Balkan Insight.

Godišnje izvješće EU o terorizmu objavljeno 15. lipnja navodi da se teroristi još uvijek pridružuju borbi u Siriji s Balkana, koji ostaje ruta izlaska i ulaska u konfliktne zone Bliskog istoka.

ISIL prijeti regiji, više od 800 terorista otputovalo s Balkana u Siriju

Više od 800 stranih terorista je otputovalo u Siriju sa zapadnog Balkana kako bi se pridružilo borbama. Takozvana Islamska država u međuvremenu je zaprijetila cijeloj regiji.

Zakleli su se da će “rezati glave nevjernicima” te ubijati Srbe, Hrvate i “muslimanske izdajice” na Balkanu u lipanjskom izdanju bosanske verzije džihadističkog časopisa.

Balkan donedavno smatran središtem radikalizacije

U izvješću Europola stoji da je konflikt u Siriji najviše odjeknuo u većinski muslimanskoj Albaniji i Kosovu te u BiH, Makedoniji i Srbiji.

“U nekim dijelovima zapadnog Balkana radikalni svećenici i/ili vođe nekih salafističkih skupina promoviraju radikalnu islamističku ideologiju. Time izazivaju tradicionalnu dominaciju umjerenog islama u regiji”, piše u izvješću.

“Bosna i Hercegovina, Sandžak (između Srbije i Crne Gore), teritorij na kojem se govori albanski u Srbiji, Makedonija, Kosovo i Albanija su donedavno smatrani glavnim središtima radikalizacije i regrutacije terorističkih boraca za Siriju”, navodi se u izvješću.

Velik broj osumnjičenih terorista se vratio u svoje države

Europski policijski ured upozorava da bi iskustvo ratovanja terorista koji su se vratili na zapadni Balkan moglo predstavljati veliku prijetnju sigurnosti regije.

BIRN je u ožujku prošle godine objavio da se velik broj stanovnika Balkana, uključujući osumnjičene teroriste, vratio u svoje države.

Europol također upozorava na sigurnosnu prijetnju koju na zapadnom Balkanu predstavljaju ilegalno oružje, mine te eksplozivne naprave.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.