POSTAVILI UVJETE

Bajramović: Rok Vladi do petka da se usvoje tri osnovna zahtjeva

Bajramović: Rok Vladi do petka da se usvoje tri osnovna zahtjeva
20.01.2016.
u 11:03
Ukoliko se ne usvoje zahtjevi sindikata, najavljeni su prosvjedi 26. siječnja
Pogledaj originalni članak

Predstavnici sindikata su se jutros okupili ispred zgrade Vlade FBiH gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH te iznijeli svoje zahtjeve.

Kako je poručio Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, održan je sastanak s premijerom FBiH gdje su kazali kako ne žele sudjelovati u "socijalnom dijalogu" i dali su rok Vladi FBiH da povuče izmjene Zakona o radu FBiH.

"Premijer je pokušao reći da mi imamo pogrešnu verziju izmjena Zakona o radu FBiH, što je meni bilo smiješno. Niti bilo kakva izmjena ne može ići mimo socijalnih partnera i samim tim nema veze je li to prava ili pogrešna verzija i to se nije smjelo dogoditi. To je ona sapunica vezana za kolektivni ugovor", kazao je Bajramović, javlja N1. 

Također, premijeru su uručili tri osnovna zahtjeva:

- Povlačenje iz procedure izmjena i dopuna Zakona o radu ili će u protivnom 26. siječnja stupiti u generalni štrajk,

- Potpisivanje usuglašenih kolektivnih ugovora,

- Otvaranje procesa potpisivanja granskih ugovora.

Bajramović je dodao kako je kranji datum za usvajanje ovih zahtjeva do petka, tj. 22. siječnja. 

"Mi smo usuglasili kolektivni ugovor, i može se potpisati do 22. Neka premijer dadne odgovor Sindikatu da neće ići u proceduru i da će potpisati kolektivni ugovor. Poslali smo poruku radničkoj klasi da će imati dokument koji će im jamčiti sigurnost. Granski su čak važniji u nekim stvarima kako bi imali sigurnost", dodao je.

Ukoliko se ne usvoje zahtjevi sindikata, najavljeni su prosvjedi 26. siječnja. 

"Ukoliko Vlada FBiH do tada ne uradi ove stvari i ne dobijemo čvrsta jamstva, za 26. siječnja je najavljen prosvjedni skup ispred zgrade Vlade FBiH na kojem će, pored ovih zahtjeva, biti uključen i zahtjev za smjenu premijera Fadila Novalića. Izaslanstvo Sindikata neće dalje sudjelovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH", kazao je Bajramović.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.