Egzotični avokado ne uspijeva samo u dalekim zemljama Srednje Amerike, odakle potječe, već raste i daje sočne plodove i na našem podneblju. U Botaničkom vrtu OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću u RH uspijeva već 25 godina. – To je zimzeleno stablo koje može narasti do 20-ak metara, piše LIVING.
Cvjetići su mu neugledni, mali, žuto-zeleni, ali plod su mu velike, mesnate kruškolike koštunice, jestive i hranjive. Svake godine donosi plod i ne stradava zimi. Inače, u novije se vrijeme sve više uzgaja u južnoj Europi. Naše mu podneblje uz more odgovara i nebi trebao biti takva rijetkost u primorskim vrtovima – kaže Ivna Bučan, utemeljiteljica najbogatijeg školskog botaničkog vrta u Hrvatskoj.
Avokado spada u porodicu lovora, nazivaju ga kraljevskim voćem, a u južnoameričkim tropima uzgaja se više od 8000 godina. Plodovi avokada sadrže mnogo bjelančevina, masti i vitamina. Bogat je bakrom, kalcijem, magnezijem.
– Avokado je i voće i povrće. Obiluje uljima, vitaminima i vlaknima, izvrstan je protiv kolesterola, regulira krvni tlak i probavu. Ulje avokada se sve više koristi u prehrani, ali i u kozmetičkoj industriji zbog blagotvornog učinka na kožu – podučava nas profesorica Bučan. Naglašava da nije zahtjevan za uzgoj, a i lako se razmnožava.
List avokada aromatičan je i mirišljav. Prirodna je zaštita od komaraca i svih kukaca jer ga zaobilaze u širokom luku.