Velika studija

Ako želite smršaviti jedite ove 4 vrste voća

Ako želite smršaviti jedite ove 4 vrste voća
25.02.2016.
u 21:37
Ako više jedemo sve vrste voća, manje ćemo dobiti na kilaži. To se odnosi samo na voće ne i na voćne sokove
Pogledaj originalni članak

Nitko ovo ne voli čuti ali kako idu godine, tako se neprimjetno talože dodatni kilogrami. A čak i malo povećanje težine povisuje rizik dijabetesa, kognitivnih odstupanja, srčanih bolesti i određenih vrsta karcinoma. Prema najnovijoj studiji objavljenoj u The BMJ, određene vrste voća mogle bi pomoći da izbjegnemo nakupljanje kilograma, piše telegram.hr.

Istraživanje koje dolazi sa Harvarda, pratilo je 124.000 sudionika kroz 24 godine. Pokazalo se da su ljudi koji su jeli više flavonoida, antioksidansa iz voća, dobili manje kilograma i lakše su mršavili.
Ako više jedemo sve vrste voća, manje ćemo dobiti na kilaži. 

Sudionici studije koji su jeli voće, osobito ono bogato sa flavanoidima-antocijaninom, flavanoid polimerima i flavanolima, postigli su najbolje rezulate.

Ova je grupa konzumirala manje kalorija i sagorjela više energije, izvanredan način za mršavljenje bez napora. Malene promjene, kao dodavanje šake borovnica dnevno može imati puno utjecaja na dugoročno zdravlje.

Ako više jedemo sve vrste voća, manje ćemo dobiti na kilaži. To se odnosi samo na voće ne i na voćne sokove. Voćni sokovi dodaju kilograme zbog previše dodanih šećera.

1. Jabuke – flavanoid polimeri
Jabuka je ljudima obično drugo najdraže voće (prve su banane) i najbolja voćka za kontroliranje težine. Flavonoid polimeri u jabuci inhibiraju enzime koji razgrađuju jednostavne šećere pa umjesto da se šećer taloži kao mast, izlazi iz organizma.
Pektin u jabukama miješa se sa flavonoidima i smanjuje razine masti koje ciruliraju krvlju. Nisu sve jabuke jednake, crveni delišes ima najjaču koncentraciju flavonoida, zlatni delišes našto manje.

2. Kruške- flavanoli, flavan-3-oli
Kao i jabuke, kruške su izvor pektina. Bogate su flavanolima i flavan-3-oilima, flavonoidima koji štite od debljanja pa smanjuju rizik dijabetesa. Ako jedemo kruške i jabuke, izgubit ćemo više nego ako jedemo borovnice.
Svježa kruška daje četvrtinu dnevno potrebne količine vlakana što je izuzetno dobro za crijevnu floru. Zdrava crijevna flora pomaže tijelu da apsorbira i probavi flavonoide.

3. Borovnice – antocijanin
Borovnice imaju tamnoplavu boju zbog visoke koncentracije flavonoida koji se zove antocijanin, snažnog antioksidansa koji spriječava karcinom, čuva od srčanih bolesti i upala.
Malo povećanje antocijanina u prehrani pomaže održanju težine. Smrznute borovnice imaju još i jaču koncentraciju antocijanina. Sušene borovnice imaju upola manje nego svježe odnosno svježe smrznute.

4. Jagode – flavanoli, antocijanin
Jagode imaju različite antioksidanse. Sadrže antocijanin, ne toliko puno kao borovnice, i flavonole. Istraživanja pokazuju da samo nekoliko jagoda dnevno smanjuje upalu i šećer u krvi.
Pojedete li nekoliko jagoda prije nego uzmete nešto slatko, tijelo neće apsorbirati toliko puno šećera pa nećete dodati toliko puno kalorija. U jednoj nedavnoj studiji na miševima, znanstvenici su uspjeli zaustaviti dijabetes tipa II hraneći ih jagodama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.