mostar

Agentica FBI-a održala predavanje o korupciji

09.12.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava svake godine na današnji dan, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini ugostilo je jučer u Američkom kutku (Gimnazija Mostar) Teresu Hultz, specijalnu agenticu FBI-a za borbu protiv korupcije na međunarodnoj razini.

Agentica Hultz okupljenim je gospodarstvenicima i predstavnicima medija govorila o američkom Zakonu o borbi protiv koruptivnih praksi u inozemstvu i što to konkretno znači za tvrtke koje žele poslovati s onima iz Sjedinjenih Američkih Država ili u SAD-u.

Kažnjavanje korupcije

Svakako je važno napomenuti kako je Zakon o borbi protiv koruptivnih praksi u inozemstvu kao amandman usvojen 1977. godine da bi se kriminaliziralo davanje novca službenim osobama stranih vlada od određenih kategorija fizičkih i pravnih osoba u nakani da im pomognu dobiti ili zadržati poslovni aranžman.

Od 1977. godine odredbe Zakona o borbi protiv koruptivnih praksi u inozemstvu koje podmićivanje propisuju kao kazneno djelo primjenjuju se na sve fizičke i pravne osobe u SAD-u i na određene izdavače vrijednosnica.

Političari i velike kompanije

Predavanje agentice Hultz odnosilo se konkretno na spomenuti zakon, a ona je u svom izlaganju navela nekoliko primjera korupcije u koju su bili upleteni neki visokopozicionirani ljudi američke politike, vodeće svjetske kompanije i slično, koje su pratili i otkrili krim inalistički timovi iz FBI-a, te ih podrobno obrazložila nazočnima.

Nakon predavanja novinari i gospodarstvenici postavljali su upite o ovoj važnoj temi.

Inače, Teresa Hultz agentica je američkog FBI-a već 21 godinu. Istraživala je ili nadgledala slučajeve korupcije u javnom sektoru devetnaest godina.

Trenutačno Teresa Hultz radi u pravnom odjelu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bukureštu (Rumunjska) na pitanjima vezanima upravo uz Zakon o borbi protiv koruptivnih praksi u inozemstvu. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.