LAKO SE PRERAČUNATI

9 stvari koje zaboravljamo prati i 9 onih koji peremo prečesto

9 stvari koje zaboravljamo prati i 9 onih koji peremo prečesto
11.11.2020.
u 09:19
Pogledaj originalni članak

Jeste li znali da, prema određenim statistikama, 90% odjeće koju peremo nije prljavo. Istodobno, dok peremo jedan odjevni predmet, zaboravljamo na drugi koji bi se odmah trebao oprati, piše 24sata.

1. Tajice i traperice

Često pranje traperica ispire boju, a tkanina tako izgubi svoj prvotni oblik. Isto tako, ako traperice perete često na visokim temperaturama nemojte se iznenaditi ako vam se skupe u pranju. 

Problem pripijene odjeće poput tajice je taj što dobro upija znoj i stvara povoljno okruženje za rast bakterija što rezultira pojavom neugodnih mirisa. Ako tajice nosite svakodnevno, možete ih oprati nakon 2 do 3 nošenja, ali ako ih koristite za aktivne sportove, operite ih nakon svakog treninga.

2. Sportski grudnjak i običan grudnjak

Ako imate više komada grudnjaka možete ih mijenjati svaki dan. Tako ćete ih što rjeđe prati. To pomaže da zadrže dobar izgled, kao i da sačuvaju oblik i ne istegnu se. Sportske grudnjake, međutim, trebalo bi oprati nakon svakog nošenja.

3. Kupaonski tepih 

Tepisi u kupaonici se prljaju češće nego što mnogi misle. Hodamo po njima u papučama u toploj i vlažnoj prostoriji koja je idealno okruženje za rast bakterija i plijesni. Tepihe perite jednom tjedno.

4. Šilterica i kapa

Ako ne nosite istu kapu tijekom cijele jesensko-zimske sezone, dovoljno ju je oprati jednom u 2 mjeseca ili 3 puta u sezoni. Većina kapa se može prati u perilici bez narušavanja kvalitete, međutim, uvijek pročitajte etiketu za pranje.

Šilterice se preporučuju ručno prati dva puta ljeti u hladnoj vodi.

5. Jastučnica i posteljina

Prašina prikupljena na posteljini sadrži viruse, bakterije i druge štetne mikroorganizme. Kad ih stalno udišete, postoji rizik od razvoja alergijskih reakcija, otežanog disanja i iritacije sluznice. Mrtve stanice ljudske kože hrana su grinjama. Da biste izbjegli takve probleme, bolje je prati posteljinu jednom u 10 dana.

Ne zaboravite obratiti posebnu pozornost na jastučnice - trebali biste ih mijenjati ​​češće od ostale posteljine. Na njima se nakupljaju ostaci šminke, sebuma i bakterija što može uzrokovati pojavu akni i drugih kožnih osipa.

6. Prekrivač i pokrivač

Ako u perilicu rublja stavite pokrivač zajedno s posteljinom, prestanite. Njega treba čistiti jednom u 2 mjeseca jer ne dodiruje vašu kožu tako često.

Kad je riječ o pokrivačima u koje se zamotate, obratite pažnju na učestalost korištenja. Obično se peru jednom mjesečno.

7. Jakna i kaput

Jakne treba prati najviše jednom u 3 mjeseca u hladnoj vodi. Većina kaputa ne može se ručno prati, a kako ne biste uništili tkaninu, kapute je bolje nositi na kemijsko čišćenje ako vam je prijeko potrebno pranje.

8. Jastuk i poplun

Nečistoća, masnoća s kose i kože prodire u jastuke i može uzrokovati razmnožavanje gljivica. Ako koristite jastučnicu, tada će biti dovoljno čišćenje jastuka jednom u 3 mjeseca. Istodobno, same krevete treba čistiti jednom mjesečno.

Poplune treba čistiti jednom u 6 mjeseci. Ne prljaju se kao jastuci.

9. Til i zavjese

Zavjese koje vise na bočnim stranama prozora trebaju se čistiti jednom godišnje pod uvjetom da ih redovito usisavate. To sprečava skupljanje različitih mikroorganizama poput grinja.

Til visi po sredini i zarobljava prljavštinu i prašinu koja leti u dom s otvorenih prozora. Zato ga treba čistiti najmanje jednom u pola godine. Kuhinjske zavjese treba čistiti još češće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.