zdrava namirnica

7 dobrih razloga zašto trebate jesti blitvu

Foto: Shutterstock
7 dobrih razloga zašto trebate jesti blitvu
31.08.2020.
u 07:22
Sadrži vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij,kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima.
Pogledaj originalni članak

Preporučuje se konzumacija blitve u periodima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

1. ZDRAVLJE OČI

Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin - "vitamini za oči". Djeluje povoljno na oko, te sprječavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pjegu, glaukoma te sličnih poremećaja vida. Također, lutein je dobar u očuvanju od UV, to jest sunčevih zraka, donosi Ordinacija.hr

2. ČUVA KOSTI

Sadrži velike količine vitamina K, magnezija i kalcija, a ti spojevi čuvaju i jačaju kosti te se brinu za pravilan rast. Vitamin K1 u crijevima se pretvara u vitamin K2 koji potiče proizvodnju osteokalcina, a taj je spoj važan jer jer usmjerava kalcij direktno prema kostima.

3. SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA

Za dijebetes se uvijek preporučuje zeleno lisnato povrće, a što je bolje od blitve koja sadrži flavonoid poznat kao siringična kiselina koja pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Zato je blitva odlična za sve ljude, a pogotovo one koji već boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa.

4. POMAŽE U PREVENCIJI RAKA

Blitva je bogata antioksidansima, stoga spriječva slobodne radikale da se šire jednako kao i stanice raka. Također, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri spojevi u prevenciji raka, pogotovo raka debeloga crijeva.  

5. ZDRAVLJE MOZGA

Radite cijeli dan posao koji od vas zahtijeva psihičku koncetraciju, a jedino što jedete je procesuirana i teška hrana. Nije ni čudo da se osjećate loše. Pokušajte češće jesti blitvu, bogata je vitaminom K i kalijem koji pomažu kognitivnom razvoju i očuvanju.

6. ZDRAVLJE SRCA

Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu ublažiti upale i ubrzavaju proces oporavka. Također, antioksidansi mogu pomoći i smanjiti krvni tlak, olakšati pritisak na srce i krvne žile. Minerali poput magnezija, kalija i kalcija pomažu u organizmu u otpuštanju natrija te se tako šire krvne žile i olakšava protok krvi.

7. POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugjikohidrata pa tako imate duži osjećaj sitosti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka tražiti grickalice. 

PRIPREMITE SAVRŠEN OBROK OD BLITVE

Ovo su svi potrebi sastojci:

  • 250 g krumpira
  • 150 g neočišćenih srdela
  • 200 g blitve
  • 2 čajne žličice maslinova ulja
  • sol
  • limunov sok

Priprema:

  1. Očistite srdele, premazati svaku s nekoliko kapi maslinova ulja, uvaljati ih u malo kukuruznog brašna te staviti u dobro zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na papir za pečenje i peći deset do 12 minuta.
  2. Krumpir oguliti, narezati na ploške i staviti ga kuhati u slanu vodu.
  3. U međuvremenu oprati blitvu i staviti kuhati s krumpirom kad je krumpir pri kraju kuhanja.
  4. Kad su krumpir i blitva kuhani, treba ocijediti vodu, ali ne svu.
  5. Dodati dvije žličice maslinova ulja i sve promješati.
  6. Pripremljeno jelo pokapajte s par kapi limunovog soka.

Autor recepta: Vilma Kolarić, dipl.med.tech.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.