Sarajevo

Uz carine sve su veći problem trošarine, kao i crno tržište

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Uz carine sve su veći problem trošarine, kao i crno tržište
05.04.2013.
u 10:11
Tvornica duhana Rovinj je i dalje lider na tržištu Bosne i Hercegovine
Pogledaj originalni članak

Vodeći regionalni proizvođač cigareta Tvornica duhana Rovinj (TDR) razmatra različite poslovne mogućnosti kako bi otklonila negativne učinke izlaska Hrvatske iz regionalnog bescarinskog sustava CEFTA.

Ulazak RH u EU

Komentirajući skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a time i prestanak primjene bescarinskog sustava sa zemljama regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković izjavio je u Sarajevu kako to pred ovu tvrtku donosi dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. 
- Ulaskom u Europsku uniju i  izlaskom iz CEFTA-e značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15 posto na 57 posto, u BiH s nula na 15 posto, u Makedoniji s 27 na 42, a na Kosovu s nula na deset posto, kazao je Tomašković, uz napomenu da će učinci tih promjena za TDR značiti 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Postići sporazum

U TDR-u se nadaju da će do ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti postignut neki sporazum kako bi se olakšala pozicija hrvatske prehrambene industrije na tržištu CEFTA-e. Inače, s 2,6 milijardi prodanih cigareta u 2012. godini i uz stabilan tržišni udio od 32 posto, TDR je i dalje lider na duhanskom tržištu Bosni i Hercegovini.

- TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na bh. tržište, koji u proračun BiH godišnje uplaćuje više od 140 milijuna eura, kazao je Tomašković. On  je upozorio da trošarinsko opterećenje cigareta, koje je poraslo za 54 posto u dvije godine i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima, kako kaže, dolazi i do dramatičnog rasta “crnog tržišta”. Procjene, ističe Tomašković, govore da je ilegalno tržište rezanog duhana uvećano za čak 10 puta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.