Ljubuški

Upitna je i higijena, cijena i kamo ide zarada

Upitna je i higijena, cijena i kamo ide zarada
20.06.2012.
u 09:58
Školske kuhinje su itekako potrebne, iako u nekim školama su one i opterećenje jer često ometaju proces nastave
Pogledaj originalni članak

Već godinama školske kuhinje u trima ljubuškim osnovnim školama, Marka Marulića, Ivane Brlić Mažuranić i Tina Ujevića, izazivaju pozornost. Kako javnosti u užoj i široj sredini i društvenom okruženju, tako i prosvjetnih i drugih djelatnika u školama. Osnovni razlog za to je činjenica da njihov rad nije utemeljen na zakonu, a na to se nadovezuju i drugi nedostaci i moguće negativne posljedice koje iz toga proizlaze. Da je to tako i da je pitanje rada školskih kuhinja ozbiljno, svjedoči i to da su se njime bavili i općinski vijećnici.

Usvojen zaključak

Nakon jednog vijećničkog pitanja i razmjene mišljenju, OV Ljubuški je usvojilo zaključak kojim je predložilo Vladi ZHŽ da putem mjerodavnog ministarstva, a to je županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, “poduzme aktivnosti u ozakonjenju rada tzv. školskih kuhinja u sve tri osnovne škole u općini Ljubuški, najkasnije do početka iduće školske godine, 2012./2013”. U obrazloženju zaključka navodi se da je sadašnji rad školskih kuhinja u više segmenata protuzakonit: škole nemaju račune, ne vodi se postupak javne nabave, sanitarni uvjeti ne zadovoljavaju, nisu propisani sadržaji koji se prodaju, kao ni cijene i u koje svrhe se koristi ostvareni prihod od prodaje. Kao vlasnici školskih objekata, a s obzirom na zakonski okvir u ZHŽ u oblasti obrazovanja, uređenje ove oblasti je posve u vašoj nadležnosti, stoji u zaključku OV Ljubuškog poslanog županijskoj Vladi.

Odgovor od Vlade ZHŽ-a

Konstatacije, primjedbe i zamjerke općinskih vijećnika na rad školskih kuhinja, doista su ozbiljne i preko njih se ne može prijeći. Kažimo i to da u svojim u svojim godišnjim izvješćima o radu u 2011. i programima rada za 2012. koje su dostavile Općinskom vijeću Ljubuški, škole spominju i prihode od kuhinja. OŠ Marka Marulića imala je u 2011. ostvareni prihod od kuhinje-polog 97.594 KM, a računi kuhinje iznose 76.945 KM i isplaćeno je djelatniku za dodatne poslove oko kuhinje 1700 KM. U izvješću OŠ Ivane Brlić Mažuranić stoji da ukupni prihodi od rada kuhinje i iznajmljivanja školske dvorane iznose 121.141 KM, a rashodi 119.570 KM. U rashodima računi kuhinje iznose 88.199 KM, a oprema za dvoranu i održavanje 5890 KM. OŠ Tina Ujevića imala je prihod od kuhinje 26.220 KM, od kantine u Klobuku 2250 KM, a za nabavu robe utrošeno je 18.897 KM. Prema dosadašnjoj praksi i iskustvu, školske kuhinje su potrebne, iako su u nekim školama one opterećenje za učitelje i nastavnike, jer im remete rad i nastavu kada učenici na satu skupljaju novac i jedno ili dvoje idu s korpom u kuhinju kako bi kupili i donijeli doručak ili užinu za sve.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.