FRANJO BORAS

Ukinuti dva entiteta, ustrojiti državu s dvanaest kantona

Foto: VL FOTO
Ukinuti dva entiteta, ustrojiti državu s dvanaest kantona
24.12.2011.
u 10:30
Sve analize upućuju na zaključak da je Ustav BiH ... ključni generator nestabilnosti, pa i produživanje krize u BiH
Pogledaj originalni članak

Franjo Boras, hrvatski član Predsjedništva BiH koji je izabran na prvim demokratskim izborima 1990. predložio je ukidanje dvaju entiteta u BiH i Brčko distrikta te izgradnju Republike BiH koja bi bila ustrojena od 12 kantona-župa i Distrikta Sarajevo čime bi se, tvrdi, postigao unutarnji koncenzus i razriješilo stanje stalne nestabilnosti prouzročeno Daytonskim ustavom.

Ustav generator krize

“Sve analize upućuju na zaključak da je Ustav BiH ... ključni generator nestabilnosti, pa i produživanje krize u BiH, i uzrok neostvarivanja, sporog ili parcijalnog ostvarivanja većine odredbi mirovnog sporazuma. Svaki od tri naroda imao bi četiri župe-kantona, s tim da nijedan narod ne bi prelazio dvotrećinsku većinu u odnosu na druga dva naroda, a sve prema popisu pučanstva u 1991. godini. Uvažavanje ovog kriterija onemogućilo bi da jedan narod donosi odluke koje su od vitalnog interesa za druga dva naroda”, naveo je u Prilogu novom ustrojstvu Republike BiH Franjo Boras. Prema tome prijedlogu za preustroj BiH valjalo bi krenuti od popisa pučanstva 1991. godine. Župe s hrvatskom većinom imale bi sjedište u Mostaru, Bugojnu, Vitezu i Odžaku i obuhvaćale bi 28 općina, župe s bošnjačkom većinom imale bi sjedišta u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću i obuhvaćale bi 44 općine dok bi župe sa srpskom većinom imale sjedišta u Banjoj Luci, Doboju, Bijeljini i Foči i obuhvaćale bi 33 općine. Hrvatske župe bi obuhvatile 21 % teritorija, bošnjačke 39 % a sa srpskom većinom 40 %.

Bez dvotrećinske većine

Niti u jednoj župi bilo koji narod ne bi imalo dvotrećinsku većinu. Pri tome bi mostarska župa obuhvatila Čapljinu, Čitluk, Grude, Jablanicu, Konjic, Ljubuški, Mostar, Neum, Posušje, Rama-Prozor, Stolac i Široki Brijeg gdje bi Hrvati činili 54,3 posto. Župa Bugojno obuhvatila bi Bugojno, Kupres, Livno, Tomislavgrad i Uskoplje a Hrvati bi činili 56,4 posto. Istodobno u župi Vitez našle bi se općine Busovača, Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik i Vitez a u župi Odžak Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Derventa, Odžak i Orašje. Valja reći da se uz unutarnji ustavno-pravni preustroj poziva i na ustrojavanje šest ekonomskih regija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

PA
park
17:56 24.12.2011.

Kako prihvatit ovaku glupost , ako je po popisu iz 91 istočna Bosna je bila relativno muslimanska , a po Franji sad bi pripala Srbima sa sjedištem u Foči , a vid sad čuda ovog Posavina bi bila Hrvatska provincija !? Znači meni može više , a komšijama muslimanima nek se guzaju oko Sarajeva , a od Borasa fosila HDZ nije bilo ništa bolje ni očekivat ...

MA
MATAIJA
21:11 24.12.2011.

A što je Franjo zamislio s hrvatskom općinom ŽEPČE?

BR
Bralo
11:54 24.12.2011.

I Hrvati i Bosnjaci bi manje vise odmah to prihvatili ali sve dok EU i USA ne smire Srbiju ne vjerujem da ce od toga biti ista. Ideja je dobra ali na Balkanu dobre ideje se tesko prepoznaju na vrijeme....