FRANJO BORAS

Ukinuti dva entiteta, ustrojiti državu s dvanaest kantona

bih
VL FOTO
24.12.2011.
u 10:30

Sve analize upućuju na zaključak da je Ustav BiH ... ključni generator nestabilnosti, pa i produživanje krize u BiH

Franjo Boras, hrvatski član Predsjedništva BiH koji je izabran na prvim demokratskim izborima 1990. predložio je ukidanje dvaju entiteta u BiH i Brčko distrikta te izgradnju Republike BiH koja bi bila ustrojena od 12 kantona-župa i Distrikta Sarajevo čime bi se, tvrdi, postigao unutarnji koncenzus i razriješilo stanje stalne nestabilnosti prouzročeno Daytonskim ustavom.

Ustav generator krize

“Sve analize upućuju na zaključak da je Ustav BiH ... ključni generator nestabilnosti, pa i produživanje krize u BiH, i uzrok neostvarivanja, sporog ili parcijalnog ostvarivanja većine odredbi mirovnog sporazuma. Svaki od tri naroda imao bi četiri župe-kantona, s tim da nijedan narod ne bi prelazio dvotrećinsku većinu u odnosu na druga dva naroda, a sve prema popisu pučanstva u 1991. godini. Uvažavanje ovog kriterija onemogućilo bi da jedan narod donosi odluke koje su od vitalnog interesa za druga dva naroda”, naveo je u Prilogu novom ustrojstvu Republike BiH Franjo Boras. Prema tome prijedlogu za preustroj BiH valjalo bi krenuti od popisa pučanstva 1991. godine. Župe s hrvatskom većinom imale bi sjedište u Mostaru, Bugojnu, Vitezu i Odžaku i obuhvaćale bi 28 općina, župe s bošnjačkom većinom imale bi sjedišta u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću i obuhvaćale bi 44 općine dok bi župe sa srpskom većinom imale sjedišta u Banjoj Luci, Doboju, Bijeljini i Foči i obuhvaćale bi 33 općine. Hrvatske župe bi obuhvatile 21 % teritorija, bošnjačke 39 % a sa srpskom većinom 40 %.

Bez dvotrećinske većine

Niti u jednoj župi bilo koji narod ne bi imalo dvotrećinsku većinu. Pri tome bi mostarska župa obuhvatila Čapljinu, Čitluk, Grude, Jablanicu, Konjic, Ljubuški, Mostar, Neum, Posušje, Rama-Prozor, Stolac i Široki Brijeg gdje bi Hrvati činili 54,3 posto. Župa Bugojno obuhvatila bi Bugojno, Kupres, Livno, Tomislavgrad i Uskoplje a Hrvati bi činili 56,4 posto. Istodobno u župi Vitez našle bi se općine Busovača, Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik i Vitez a u župi Odžak Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Derventa, Odžak i Orašje. Valja reći da se uz unutarnji ustavno-pravni preustroj poziva i na ustrojavanje šest ekonomskih regija.

Ključne riječi

Komentara 9

PA
park
17:56 24.12.2011.

Kako prihvatit ovaku glupost , ako je po popisu iz 91 istočna Bosna je bila relativno muslimanska , a po Franji sad bi pripala Srbima sa sjedištem u Foči , a vid sad čuda ovog Posavina bi bila Hrvatska provincijaja !? Znači meni može više , a komšijama muslimanima nek se guzaju oko Sarajeva , a od Borasa fosila HDZ nije bilo ništa bolje ni očekivat ...

MA
MATAIJA
21:11 24.12.2011.

A što je Franjo zamislio s hrvatskom općinom ŽEPČE?

BR
Bralo
11:54 24.12.2011.

I Hrvati i Bosnjaci bi manje vise odmah to prihvatili ali sve dok EU i USA ne smire Srbiju ne vjerujem da ce od toga biti ista. Ideja je dobra ali na Balkanu dobre ideje se tesko prepoznaju na vrijeme....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?