HAAG

Tužitelj za višegodišnji zatvor, a obrana traži oslobađanje

Foto: VL FOTO
Tužitelj za višegodišnji zatvor, a obrana traži oslobađanje
09.01.2011.
u 12:10
Nakon skoro petogodišnjeg sudskog postupka početkom veljače završne riječi u haaškom suđenju za Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića
Pogledaj originalni članak

Haaško tužiteljstvo i predstavnici obrane šestorice bivših visokih hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne uputili su u petak pisano obrazloženje završnih riječi u kojima je Tužiteljstvo uputilo zahtjev za određivanjem višegodišnjih zatvorskih kazni protiv optuženih, dok su odvjetnici zatražili oslobađanje svojih branjenika, doznaje Večernjak.

‘Kazna’ tajna

Podaci o tome kolike su kazne zatražene za šestoricu optuženih, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, zapovjednika Vojne policije Valentina Ćorića i voditelja Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, označeni su kao tajna.

Ovaj dokument ustvari predstavlja analizu postupka, dokaza i same optužnice koje su obje strane dostavile sudskome vijeću. Iznošenje završnih riječi u ovome postupku počinju u ponedjeljak, 7. veljače.

Branitelj generala Slobodana Praljka, odvjetnik Božidar Kovačić rekao je kako nije uspio proučiti završno pismo tužiteljstva, no da se Tužiteljstvo potrudilo napuhati ovaj slučaj.

- Očekivati je oštar pristup tužitelja s obzirom da se Tužiteljstvo potrudilo da ovo bude najopsežniji predmet pred Haaškim sudom, od same optužnice, duljine trajanja postupka, broja predstavljenih dokaza i izvedenih svjedoka.

Što biste vi učinili da ste tužitelj i da ste to predstavili na taj način kao veliki slučaj? No, to je samo jedna strana, tužiteljevi navodi. Na drugoj su argumenti obrane, a Sud će u konačnici odlučiti, rekao je Kovačić za Večernji list.

Iznošenje završnih riječi u ovome postupku, prema njegovim riječima, trajat će najmanje do kraja veljače.

Očekuje se, međutim, da bi sudsko vijeće Haaškoga suda trebalo donijeti presudu tek za pet-šest mjeseci. Tijekom postupka Tužiteljstvo je vrlo neuspješno pokušavalo dokazati politički koncipirani dio optužnice da je više osoba pokrenulo i sudjelovalo u ‘udruženom zločinačkom pothvatu’ etničkog čišćenja bosanskih muslimana i drugih nehrvata s prostora Herceg Bosne te pripajanja tih teritorija kao dijela ‘velike Hrvatske’.

Zločinački pothvat

Za zločinački pothvat se teretilo i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Matu Bobana te bivšeg načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Janka Bobetka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DZ
dzalic
18:38 09.01.2011.

neka im je dragi Bog na pomoci.

Avatar bucalo
bucalo
14:59 22.01.2011.

ma ljudi sto sve lova pravi i napravise drzavu mu u srcu europe,a sad ce bit veselo