VIJEĆE MINISTARA

Troškovi za zakup prostora smanjit će se za 9 milijuna maraka

Foto: VL FOTO
Troškovi za zakup prostora smanjit će se za 9 milijuna maraka
09.03.2012.
u 09:18
Troškovi zakupa se iz godine u godinu povećavaju, 2005. godine iznosili 14, a već 2010. godine 28 milijuna KM
Pogledaj originalni članak

Novo Vijeće ministara poduzelo je prvi korak k uštedama u državnoj blagajni. S ciljem ostvarenja proračunskih ušteda, a vodeći računa o padu tržišnih cijena zakupa prostora, Vijeće je donijelo radni zaključak kojim se od svih institucija BiH koje zakupljuju prostor traži da pronađu način za smanjenje cijena zakupa poslovnih prostora, čime se očekuju uštede do 30 posto u odnosu na ranije izdvojena sredstva.

Sporazumi u pripremi

Zaključeno je da se pripremi sporazum s entitetima i županijama o ustupanju prostora za smještaj institucija BiH bez naknade, a sve s ciljem ušteda u proračunu. Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je da u suradnji s institucijama koje zakupljuju prostor izradi cjelovitu analizu o zakupu prostora i dostavi je Vijeću ministara BiH. Ako se ovaj zaključak dosljedno provede, država bi na godišnjoj razini mogla uštedjeti oko devet milijuna maraka, što je 30 posto od 28 milijuna KM, koliko je pretprošle godine potrošeno na zakup prostora za rad državnih institucija. Nedavni specijalni nalaz revizije utvrdio je da se zakup prostora za potrebe državnih institucija obavlja potpuno neracionalno, netransparentno i bez odgovarajuće kontrole.

Udvostručen iznos

U posljednjih pet godina udvostručen je iznos sredstava za zakup prostora. - Nadležne institucije nemaju jasnu viziju i strategiju za rješavanje pitanja smještaja institucija BiH, kao ni pravila, kriterije i smjernice za proces zakupljivanja. One nisu stvorile uvjete koji bi osigurali da se proces zakupljivanja odvija na ekonomičan i učinkovit način. U ovakvim okolnostima institucije se pri pribavljanju usluga zakupa različito ponašaju, naročito kada je riječ o izboru lokacije, zakupljenoj površini, a samim tim i ugovorenoj cijeni, navodi se u revizijskom izvješću, uz napomenu da država ne provodi monitoring zakupa prostora. Institucije BiH na zakupljivanje različite imovine godišnje troše oko tri posto državnog proračuna. Troškovi zakupa se iz godine u godinu povećavaju i 2005. godine iznosili 14, a već 2010. godine 28 milijuna KM. Za potrebe institucija BiH zakupljeno je oko 65.000 četvornih metara različitog uredskog prostora. Koliko se neodgovorno pristupa zakupu prostora, svjedoči podatak da su dvije državne institucije u istom objektu zakupile prostor po cijenama koje se razlikuju 50 posto. Većina institucija zakupljuje prostor na godinu dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.