Nova istraga

‘Treća sreća’, BiH mora naći nestali novac

Foto: VL FOTO
‘Treća sreća’, BiH mora naći nestali novac
29.01.2012.
u 12:35
Zastupnički dom Parlamenta BiH nastavlja istragu o nestanku milijardi KM od donacija
Pogledaj originalni članak

Ako je vjerovati onoj narodnoj izreci treća sreća, bh. javnost bi konačno mogla dobiti odgovor na pitanje gdje su završile milijarde maraka koje su u poslijeratnom razdoblju stigle u zemlju u obliku donacija i drugih oblika pomoći. Zastupnički dom Parlamenta BiH glasovat će sljedećeg tjedna o uspostavi novog istražnog parlamentarnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava.

Moraju dostaviti podatke

Prijedlog zaključka već je pripremljen i bit će ponuđen Zastupničkom domu na očitovanje. Uglavnom, istražno povjerenstvo ovlašteno je tražiti podatke potrebne za rad od institucija BiH, a sve te institucije obvezne su dati tražene podatke. Međutim, kako to izgleda u praksi pokazao je rad prethodnog istražnog povjerenstva kojemu su podaci dostavljani selektivno i sa zakašnjenjem. Nije nikakva tajna da je mnogo onih u BiH kojima nije u interesu da se otkriju sve činjenice vezane za utrošak donacijskih sredstava iz inozemstva. Upravo zbog nedostatka informacija i dokumentacije, rad prethodnog istražnog povjerenstva ne može se smatrati uspješnim. Aktualni dopredsjedatelj Zastupničkog doma Denis Bećirović, bio je član prethodnog istražnog povjerenstva i prilikom rasprave o izvješću tog tijela istaknuo je da je ono na četiri tisuće različitih adresa poslalo zahtjeve da se dostave informacije o donacijama. - Skoro 2.700 onih kojima smo uputili zahtjev nije nikako odgovorilo. I to bi trebalo biti prvo pitanje zašto nisu odgovorili. Na osnovu prispjelih odgovora s ovih 1.300 adresa, prezentirali smo podatak o 7,086 milijardi KM pristiglih donacija. Dakle, to je izračunato na temelju ovoga što smo dobili. Međutim, i taj podatak, istine radi, ne možemo uzeti kao potpuno točan, zato što i među ovih 1.300 odgovora koje smo dobili neki nisu govorili u kojoj valuti su dobili ta sredstva.

Sumnjivi tragovi novca

Druga stvar, jedan dio donacija nije novčano proslijeđen BiH, već u naturalnom obliku, što je tema za sebe kako i taj dio posla obraditi, kaže Bećirović. Zadatak Povjerenstva bio bi da koristeći sve podatke, uključujući i rezultate ranijih istraživanja, nastavi raditi na utvrđivanju trošenja donacijskih sredstava.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
15:24 29.01.2012.

nisam ja,majke mi.....mujo je