Nova istraga

‘Treća sreća’, BiH mora naći nestali novac

novac
VL FOTO
29.01.2012.
u 12:35

Zastupnički dom Parlamenta BiH nastavlja istragu o nestanku milijardi KM od donacija

Ako je vjerovati onoj narodnoj izreci treća sreća, bh. javnost bi konačno mogla dobiti odgovor na pitanje gdje su završile milijarde maraka koje su u poslijeratnom razdoblju stigle u zemlju u obliku donacija i drugih oblika pomoći. Zastupnički dom Parlamenta BiH glasovat će sljedećeg tjedna o uspostavi novog istražnog parlamentarnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava.

Moraju dostaviti podatke

Prijedlog zaključka već je pripremljen i bit će ponuđen Zastupničkom domu na očitovanje. Uglavnom, istražno povjerenstvo ovlašteno je tražiti podatke potrebne za rad od institucija BiH, a sve te institucije obvezne su dati tražene podatke. Međutim, kako to izgleda u praksi pokazao je rad prethodnog istražnog povjerenstva kojemu su podaci dostavljani selektivno i sa zakašnjenjem. Nije nikakva tajna da je mnogo onih u BiH kojima nije u interesu da se otkriju sve činjenice vezane za utrošak donacijskih sredstava iz inozemstva. Upravo zbog nedostatka informacija i dokumentacije, rad prethodnog istražnog povjerenstva ne može se smatrati uspješnim. Aktualni dopredsjedatelj Zastupničkog doma Denis Bećirović, bio je član prethodnog istražnog povjerenstva i prilikom rasprave o izvješću tog tijela istaknuo je da je ono na četiri tisuće različitih adresa poslalo zahtjeve da se dostave informacije o donacijama. - Skoro 2.700 onih kojima smo uputili zahtjev nije nikako odgovorilo. I to bi trebalo biti prvo pitanje zašto nisu odgovorili. Na osnovu prispjelih odgovora s ovih 1.300 adresa, prezentirali smo podatak o 7,086 milijardi KM pristiglih donacija. Dakle, to je izračunato na temelju ovoga što smo dobili. Međutim, i taj podatak, istine radi, ne možemo uzeti kao potpuno točan, zato što i među ovih 1.300 odgovora koje smo dobili neki nisu govorili u kojoj valuti su dobili ta sredstva.

Sumnjivi tragovi novca

Druga stvar, jedan dio donacija nije novčano proslijeđen BiH, već u naturalnom obliku, što je tema za sebe kako i taj dio posla obraditi, kaže Bećirović. Zadatak Povjerenstva bio bi da koristeći sve podatke, uključujući i rezultate ranijih istraživanja, nastavi raditi na utvrđivanju trošenja donacijskih sredstava.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:24 29.01.2012.

nisam ja,majke mi.....mujo je

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?