Bez njegova znanja

Traži odštetu 22 godine, a ne zna da mu je tužba povučena 1993.

Foto: 'Goran Ferbezar/PIXSELL'
Traži odštetu 22 godine, a ne zna da mu je tužba povučena 1993.
30.01.2012.
u 08:00
Supružnici Nada i Ilija Kobaš kažu da im se odvjetnik Mladen Dražić rijetko javlja, a zadnji su se put čuli lani u listopadu
Pogledaj originalni članak

Ilija Kobaš iz Županje već 22 godine vodi spor za naknadu štete za tešku ozljedu na radu iz srpnja 1989., kada je postao trajni invalid nesposoban za rad. No o tijeku spora ne zna apsolutno ništa jer mu se njegov odvjetnik Mladen Dražić iz Zagreba već godinama ili ne javlja ili informacije daje "na kapaljku"! Da priča bude apsurdnija, Kobaš i ne zna kolika je odšteta zatražena u njegovo ime. Nisu pomogle ni intervencije u HOK-u. Kobaš čak strahuje da je možda netko u njegovo ime podigao novac. Te je sumnje "podgrijala" i nedavna spoznaja da je njegova tužba povučena još u lipnju 1993.!

Na njega pao drveni kolut

– Nastradao sam u Klanjcu kod Zagreba kao djelatnik tadašnjeg PTT-a. Na mene je pao veliki drveni kolut za namatanje kablova. Godinu sam dana proveo po bolnicama i potom sam proglašen invalidom nesposobnim za rad. Netko mi je predložio da tužim tvrtku – kaže Kobaš.

Slučaj je 1990. povjerio zagrebačkom odvjetniku Slobodanu Budimiru, no on je početkom rata otišao iz Hrvatske pa je pravnu bitku nastavio Mladen Dražić.

– Odvjetnik Dražić u početku mi je govorio kako je sve u redu, da je predmet riješen u moju korist i samo se čeka uplata tuženika. No od tada mi se jednostavno nije javljao, a tek sam ga povremeno uspijevao dobiti. Zadnji smo se put čuli lani u listopadu – navodi.

Za pomoć se u rujnu obratio Općinskom sudu u Županji sa zamolbom da od Općinskog građanskog suda u Zagrebu zatraži očitovanje o stanju spisa ili barem broju predmeta kako bi mogao poduzeti nešto. – Bio sam šokiran kada sam dobio odgovor da je tužba povučena još u lipnju 1993. nakon mirovanja postupka. Sve ove godine o tome nisam imao pojma! Možda je netko postigao nagodbu s osiguravajućim društvom, povukao tužbu i podigao moj novac – nagađa Kobaš. Pokazuje hrpe papira koje su se nakupile u dva desetljeća parničenja. Odvjetnika Dražića prijavio je HOK-u prije dvije i pol godine. Odgovor je dobio sedam mjeseci potom, a pisalo je: "Nismo našli težu ni lakšu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva". Prijava je stoga odbačena. Istaknuli su i kako ga je, utvrdili su, Dražić "besplatno i korektno zastupao".

Prijavio odvjetnika

Jedan mu je odvjetnik, nastavlja Kobaš, objasnio kako se može donijeti rješenje o povlačenju tužbe nakon mirovanja postupka ako, primjerice, obje stranke neopravdano izostanu s ročišta.

Stručnjaci tumače da je, ako Kobaš nije primio nikakav novac za invalidnost, moguće da je postignuta izvansudska nagodba. Ako je netko uzeo novac i nije ga predao tužitelju kojega zastupa, počinio je prijevaru.

U Croatia osiguranju, pak, kažu da oni u svojim upisnicima nemaju nikakve podatke o uplati ili isplati za Kobaša. Kobaš je krajem studenoga kazneno prijavio odvjetnika Mladena Dražića. Što on o svemu kaže, nismo uspjeli doznati jer se u njegovu uredu danima nitko ne javlja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.