Sedmi Dani kosidbe

Tradicija uvrštena u svjetski kalendar festivala

Tradicija uvrštena u svjetski kalendar festivala
08.07.2013.
u 10:04
Atraktivna je bila nedjelja gdje se na Kupreškom polju održavalo natjecanje u košenju, ali i u starim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj...
Pogledaj originalni članak

Već tradicionalna manifestacija CIOFF Međunarodni festival “Dani kosidbe - Kupres BiH 2013.” i ove godine je okupio tisuće ljudi iz raznih krajeva BiH.

Sportska natjecanja

Festival je trajao četiri dana, a mnogima je bio zanimljiv upravo zadnji dan kada se na kupreškom polju organizira natjecanje u košenju, ali i natjecanje u starim sportovima bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, skok u dalj, ali i međunarodne galopske utrke. Kako je kazao direktor festivala Ante Čičak, festival je trajno uvršten u CIOFF (Koncil međunarodnih organizatora festivala folklora), Svjetski kalendar festivala, jer je dostigao standarde međunarodnih festivala koji, na globalnoj razini, prezentiraju tradicijsku glazbu, ples, rukotvorine i druge tradicijske umjetnosti, stare zanate i sportove, čiji je cilj očuvanje i prezentiranje nematerijalne kulturne baštine i širenje kulture mira i povjerenja među narodima svijeta. Sveukupni cilj projekta je trajno pridonositi razvoju održivog kulturnog turizma u regiji i razvijati svijest o važnosti umjetnosti, kulture i kulturne baštine za poboljšanje kvalitete života, opći društveni, gospodarski i socijalni boljitak.

- Kao sastavni dio širega kulturno-turističkog projekta, izraslog iz jedinstvene kupreške manifestacije natjecanja kosaca u košnji trave ručnom kosom, koja ima višestoljetnu tradiciju, te drugih tradicijskih sportova i zanata, festival daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i široj regiji, prije svega zbog atraktivnosti i kvalitete, dužine trajanja, masovnosti i raznovrsnosti kulturnih sadržaja, kazao je Čičak.

Međugorje i Livno

Dani kosidbe su gostovali i u Herceg Etno selu u Međugorju gdje su održali cjelovečernji program, a gostovanje su imali i u Livnu. Kažimo i to kako je u sklopu Dana kosidbe održano prvenstvo lovačkih udruga HBŽ-a u lovnom streljaštvu gdje je sudjelovalo pet ekipa. Prvo mjesto osvojio je LD TETRIJEB KUPRES, drugi su bili LD CINCAR LIVNO, a treći ponovno LD TETRIJEB KUPRES. Pojedinačno, pobjednik je bio Jure Smoljo, drugi Jozo Kaštelan, dok je treće mjesto osvojio Zoran Lovrić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.